Noi condiții pentru donarea de sânge și plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19

0

Donatorii de sânge/plasmă care au fost infectați cu SARS CoV-2 pot dovedi istoricul de infecție și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să fi fost internați în prealabil în spital; de asemenea, nu trebuie să mai prezinte două teste RT-PCT negative, potrivit ultimelor schimbări ale metodologiei pentru colectarea testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, aprobate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Modificările au drept scop creșterea numărului persoanelor vindecate de COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.

Astfel, au fost schimbate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:  semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană; prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii; încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale; intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Mai mult, Ministerul Sănătății va contribui cu date în platfoma de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database. Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.