Biotehnologie: Software pentru gestionarea producţiei de proteine

0

Un biolog de la Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA) a conceput un program software care ar putea ajuta companiile de biotehnologie să transforme bacteriile în “unităţi de producţie” moleculare, capabile să producă de la biocombustibili până la medicamente, conform Medical News Today.

“Când se proiectează un organism viu, există mai multe combinaţii care trebuie testate pentru a găsi cea mai bună combinaţie. Această tehnologie ne permite să identificăm rapid cea mai bună secvenţă ADN potrivită pentru o anumită aplicaţie biotehnologică”, a spus Howard Salis, profesor asistent în inginerie genetică, inginer chimist.

Programul, numit compilator ADN, proiectează secvenţe de ADN sintetic menite să controleze sinteza de proteine ​​în interiorul organismelor simple. Reducând foarte mult numărul de alternative genetice din miliardele de combinaţii posibile, programul poate aduce companiilor de biotehnologie economii importante, atât de timp, cât şi de bani. Software-ul prognozează, de asemenea, şi cât de repede un anumit organism va produce o proteină specifică. Acesta poate proiecta noi secvenţe de ADN pentru a mări sau micşora producţia de proteine ​​pe scară largă şi pentru a găsi varianta cu cea mai bună productivitate.

Tehnologia permite cercetătorilor să identifice rapid secvenţa cu ADN-ul cel mai bun pentru o aplicaţie biotehnologică particulară, să prevadă, controleze şi să proiecteze comportamentul organismelor biologice prin executarea acestui proces într-un ritm mult mai rapid decât cel al evoluţiei normale.

Secvenţele de ADN sintetic vor putea juca un rol important în industrii diverse, de la medicină la industria prelucrătoare, un interes special fiind arătat de industria biocombustibililor.

Lucrările au fost publicate de autor în revista Methods in Enzymology.

About Author

Comments are closed.