Primul tratament adjuvant de întreținere adresat pacienților cu astm sever însoțit de inflamație de tip 2 a intrat pe lista de medicamente compensate 100% cu o nouă indicație; medicamentul Dupixent® (substanță activă dupilumab) poate fi recomandat de medici pacienților adulți și adolescenților care au împlinit 12 ani. Acesta este, de asemenea, 100% rambursat și disponibil medicilor și pentru indicația de dermatită atopică moderată spre severă la pacienții adulți și adolescenți începând cu vârsta de 12 ani și pentru indicația de dermatită atopică severă la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.
Astmul sever necontrolat afectează 5% -10% dintre pacienții cu astm bronșic
„Accesul la Dupixent® reprezintă un pas înainte în controlul astmului la pacienții eligibili pentru terapie biologică. Rezultatele studiilor clinice sunt încurajatoare. Conform acestora, Dupixent® reduce cu până la 72% rata anuală a exacerbărilor severe care pot pune viața în pericol, diminuând sau chiar eliminând nevoia de a administra corticosteroizi orali. Funcția pulmonară este îmbunătățită rapid și într-un mod susținut. Până la 75% dintre pacienți au rată bună de răspuns în ceea ce privește respirația, somnul și abilitatea de a participa la diverse activități. Sunt rezultate foarte importante, care pot prelungi și îmbunătăți semnificativ viața pacienților care suferă de această afecțiune cronică”, a explicat Prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumologie.
Astmul bronșic este o afecțiune pulmonară cronică cauzată de inflamația căilor respiratorii, care duce la limitarea fluxului de aer. Majoritatea persoanelor cu astm bronșic își pot gestiona eficient boala cu ajutorul medicamentelor de control, cum ar fi inhalatoarele sau corticosteroizii orali. Aproximativ 5%-10% dintre pacienți suferă însă de forme severe, necontrolate, cu impact negativ asupra duratei și calității vieții acestora.
50% – 70% dintre pacienții adulți cu astm au inflamație de tip 2
Conform estimărilor specialiștilor, 50% până la 70% dintre pacienții adulți cu astm sever au inflamație de tip 2 care joacă un rol important în astmul necontrolat, contribuind la creșterea exacerbărilor și scăderea funcției pulmonare. Dupixent® este un anticorp monoclonal complet uman care blochează timpuriu inflamația de tip 2 și care determină îmbunătățirea rapidă și susținută a funcției pulmonare, iar rezultatele raportate de pacienți în studiile clinice au arătat o îmbunătățire a somnului, capacitatea de a-și relua activitățile fizice și reducerea numărului de vizite la camera de gardă din cauza exacerbărilor severe.
„Astmul sever necontrolat reprezintă o povară nu doar pentru pacienți și familiile acestora, ci și pentru sistemul de sănătate. Inflamația de tip 2 stă la baza și a altor boli, cum ar fi rinosinuzita cronică însoțită de polipoza nazală sau dermatita atopică, și din această cauză sunt frecvente situațiile în care pacienții cu astm sever necontrolat suferă în paralel de una sau mai multe dintre aceste afecțiuni, ceea ce îngreunează semnificativ gestionarea lor de către echipa medicală. În plus, numărul de spitalizări este considerabil mai mare și nevoile de îngrijire sunt multiple, punând presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate. Avem convingerea că Dupixent® va contribui semnificativ atât la creșterea calității vieții pacienților cu astm sever, cât și la reducerea poverii clinice și economice a acestei afecțiuni, în prezent, la nivel global, aflându-se în tratament cu Dupixent® peste 15.000 de pacienți”, a afirmat Doina Mușetescu, General Manager divizia Specialty Care Sanofi România .
Dupixent® este recomandat pentru tratamentul de lungă durată în astmul sever. Necesitatea continuării tratamentului trebuie stabilită cel puțin anual, în funcție de evaluarea pe care medicul o efectuează pacientului, în urma evaluării nivelului de control al astmului.
Medicamentul este disponibil în două forme de administrare: seringă preumplută 300 mg sau stilou injector 200 mg și poate fi administrat atât în cabinetul medicului, cât și prin autoadministrare la domiciliu. Totuși, un pacient își poate autoadministra sau persoana care îngrijește pacientul poate administra subcutanat dupilumab, dacă medicul curant stabilește că acest lucru este adecvat. Este recomandat ca prima doză să se administreze sub supraveghere medicală.
Dupixent® este dezvoltat de companiile farmaceutice Sanofi și Regeneron.