Nou tratament pentru insuficiența cardiacă

0

În perioada 16-17 septembrie a avut loc la București evenimentul Across Heart Failure – Expert Meeting 2022, organizat pentru prima dată în România de compania Boehringer Ingelheim, sub egida Academiei pentru Riscuri Cardiovasculare, Obiective și Studii de Siguranță în Insuficiența Cardiacă.

Pacienții cu insuficiență cardiacă au la dispoziție un nou tratament, cu Empagliflozin, iar specialiștii prezenți au discutat beneficiile tratamentului, dar și importanța inițierii precoce pentru atingerea celor mai bune rezultate.
„Insuficiența Cardiacă rămâne o suferință cu prognostic sever, asociată unui număr inacceptabil de mare de decese și reinternări. Inițierea acestui tratament oferă șansa prelungirii vieții pacienților cu Insuficiență Cardiacă. Indiferent de stadiul de evoluție a Insuficienței Cardiace sau a tipului și severității afectării structurale cardiace, tratamentul cu Empagliflozin reduce semnificativ rata evenimentelor adverse, păstrând un profil de siguranță excelent. Beneficiile apar rapid, în primele săptămâni de la inițierea terapiei și se mențin consistente pe o perioadă lungă.”, a explicat Prof. Ovidiu Chioncel, Profesor Universitar Doctor la UMF Carol Davila, Șef secție cardiologie 1 și USTACC la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Potrivit studiilor, noul tratament reduce decesele și spitalizările pentru insuficiență cardiacă și îmbunătățește calitatea vieții pacienților.
“Dacă ne uităm pe întreg spectrul insuficienței cardiace, în studiile EMPEROR-Reduced (în insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă) și EMPEROR-Preserved (în insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată), constatăm că rezultatele sunt similare pe reducerea deceselor de cauză cardiovasculară și a spitalizărilor pentru insuficiență cardiacă. Totodată, rezultatele sunt similare pe ceea ce ne interesează foarte mult la pacienții cu insuficiență cardiacă, și anume ameliorarea calității vieții acestora. Astfel, în toate formele de insuficiență cardiacă, efectele Empagliflozin au fost instalate rapid, au fost persistente, semnificative și importante din punct de vedere clinic.”, a menționat Prof. Dragoș Vinereanu, Presedinte al Fundației Române a Inimii.

Jardiance (substanță activă Empagliflozin) reprezintă primul și singurul tratament aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) care a demonstrat reducerea riscului pentru deces cardiovascular sau de spitalizare pentru insuficiență cardiacă, atât la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICFEr), cât și la cei cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (ICFEp).

Insuficiența cardiacă afectează mai mult de 15 milioane de persoane doar în Europa și peste 60 de milioane de paicenți la nivel global. Ea reprezintă cauza principală de spitalizare la acești pacienți, cu un număr anual de peste 2 milioane de internări. Se estimează că jumătate din acești pacienți au insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (ICFEp), această patologie fiind singura din medicina cardiovasculară fără alte opțiuni terapeutice aprobate, în baza prevalenței ridicate și a prognosticelor nefavorabile ale pacienților cu acest diagnostic.
Una din concluziile evenimentului a fost că “Insuficienţa cardiacă este o problemă de sănătate gravă şi complexă şi o cauză majoră a spitalizărilor”, a afirmat Jan Hendrik Sitz, General Manager al sucursalei Boehringer Ingelheim Romania. “Riscul de deces al persoanelor cu insuficienţă cardiacă creşte cu fiecare internare în spital agravând prognosticul acestor pacienți. Jardiance (empagliflozin), singurul tratament aprobat la pacienții cu insuficiență cardiacă pe întreg spectrul d e fracție de ejecție, reprezintă o soluție importantă atât pentru comunitatea medicilor cât şi pentru cea a pacienţilor.”

Jardiance este menționat în ghidurile americane la cel mai înalt nivel de recomandare dintre terapiile disponibile pentru întreg spectrul de fracție de ejecție a ventriculului stâng (FEVS), iar ghidurile terapeutice ale Societății Europene de Cardiologie recomandă acest tratament ca terapie de bază la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICFEr), cu sau fără diabet zaharat.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.