„Nu te ascunde!”- campanie educațională de conștientizare a epilepsiei

0

În România, mulți pacienți se tem de diagnosticul de epilepsie, părinții copiilor bolnavi de epilepsie ascund de cele mai multe ori acest diagnostic copiilor, deși aproximativ 70% dintre pacienți obțin un control al crizelor dacă urmează medicația recomandată, au afirmat specialiștii la demararea campaniei educaționale  ”Nu te ascunde!”. Aceasta are ca scop informarea corectă asupra înțelegerii epilepsiei și încurajarea pacienților diagnosticați cu epilepsie să continue administrarea tratamentului.

Acest lucru se întâmplă ca urmare a temerii de a fi discriminat, a prejudecăților, a lipsei de informare, dar și din cauza faptului că, în România, legislația interzice pacienților diagnosticați cu epilepsie să presteze anumite meserii, iar multe companii se feresc să angajeze persoane bolnave de epilepsie, deși este discriminatoriu și ilegal.

Tratamentul adecvat prescris de un specialist este piatra de temelie pentru controlul acestei afecțiuni, necesitatea continuității tratamentului fiind absolut necesară pentru a duce o viață normală.

„Credem că pacientul epileptic merită mai mult de la fiecare dintre noi, acesta poate să ducă o viață normală dacă merge regulat la medic. Prin această campanie ne dorim să creștem adresabilitatea pacientului cu epilepsie la medicul neurolog pentru o viață normală”, a explicat Daniela Stanov, UCB Pharma România – compania inițiatoare a demersului.

Șansa pacienților cu epilepsie stă în felul în care îi privim pe aceștia și aceasta depinde numai de noi, a completat Conf. Dr. Ioana Mîndruță.

„Pacienții trebuie să meargă la medic de la primele simptome și să urmeze tratamentul, este foarte important să depistăm această boală de la început, să se intervină imediat. Cu cât amânăm acest moment, boala poate să evolueze și niciodată boala nu se va trata singură”, afirmă Ileana Ștefan, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România.

David Popovici, campion mondial la natație, susține campania #NuTeAscunde. O vizită la medic i-a schimbat viața, iar la fel se poate întâmpla și în cazul pacienților cu epilepsie.

„Subliniez importanța unei vizite la medic, care îți poate schimba viața. Când eram mic, părinții mei au urmat sfaturile unor medici, iar eu am avut norocul unei vieți normale. Sfătuiesc părinții să urmeze întotdeauna sfaturile medicilor și să nu se lase afectați de ce pot crede sau spune oamenii, poți face sport, poți duce o viață normală”, a declarat David Popovici.

Mai multe detalii despre epilepsie și controlul acestei afecțiuni sunt disponibile pe website-ul campaniei, www.nuteascunde.ro.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.