O viață de lucru cu copiii bolnavi de SIDA, într-un volum

0

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor SIDA, Fundația Baylor Marea Neagră a găzduit lansarea volumului „Gemenele japoneze”, de dr. Rodica Mătușa, medic cu experiență de 40 de ani în lucrul cu copiii infectați cu HIV din Constanța. Este cea de-a doua carte semnată de dr. Mătușa, apărută la Editura Hermann din Sibiu.

SIDA face parte din memoria colectivă a orașului Constanța. România avea peste jumătate din copiii seropozitivi ai Europei, la Constanța aflându-se cei mai mulți dintre ei; 67% dintre copiii infectați cu HIV erau instituționalizați. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a preluat 200 de copii: „Acolo, în acel spaţiu, dormeau, mâncau, făceau injecţiile; fără să plângă, fără să ştie că există şi altceva în afara acelui loc şi a curţii spitalului, în care, atunci când abea mergeau, ajungeau foarte rar. Erau duşi în braţe sau în cărucioare şchioape la radiologie sau în cabinetele din policlinica alăturată spitalului”, scrie dr. Rodica Mătușa, medic specialist, doctor în științe medicale, consultant medical la Fundația Baylor Marea Neagră.

„Gemenele japoneze” este un volum de memorii și ficțiune despre cum se trăiește meseria de medic, nu despre cum se face, a spus Ana-Maria Schweitzer, director executiv  Fundația Baylor Marea Neagră. ”Despre gesturi, cuvinte, discuții care au rămas în memoria medicului și care, scoase la lumina paginii, ne vor schimba și pe noi. Recomand volumul nu doar celor care vor să recupereze o parte din memoria orașului nostru, dar și celor cărora le place o carte bine scrisă”, a adăugat aceasta.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.