OMS recomandă noi medicamente pentru tratamentul Covid-19

0

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis recent o recomandare pentru utilizarea unor medicamente care reduc riscul de deces la pacienții cu Covid-19: Actemra (Roche) și Kevzara (Sanofi) împreună cu corticosteroizi, notează reuters.com.

Analiza pe care s-a bazat această decizie a cuprins aproape 11.000 de pacienți și s-a desfășurat la King’s College London, Universitatea Bristol, University College London și Fundația NHS Guy’s and St Thomas’; a fost publicată în Journal of the American Medical Association.

Specialiștii au ajuns la concluzia că tratarea pacienților severi și critici cu acești așa-numiți antagoniști de interleukină-6 care blochează inflamația, reduce riscul de deces și nevoia de ventilație mecanică. Potrivit analizei OMS, riscul de deces în 28 de zile la pacienții tratați cu unul dintre aceste medicamente și corticosteroizi cum ar fi dexamethazona este 21%, comparativ cu riscul estimat de 25% la pacienții care nu au primit acest tratament.

În plus, riscul de a avea nevoie de ventilație mecanică sau riscul de deces era de 26% pentru cei care au primit aceste medicamente și corticosteroizi comparativ cu 33% la cei care au primit tratamentul standard. OMS a menționat că la fiecare 100 de pacienți, șapte vor supraviețui fără ventilație mecanică.

”Am actualizat ghidul de tratament pentru a cuprinde și aceste ultime concluzii”, a spus Janet Diaz, oficial OMS.

Administrația pentru controlul Alimentației și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a emis o aprobare de urgență pentru utilizarea Actemra pentru Covid-19, după ce folosirea medicamentului pe parcursul pandemiei pentru indicații ”off-label” a generat creșteri de o treime în vânzări, ajungând la trei miliarde de dolari anul trecut.  Potrivit Sanofi, vânzările Kevzara  au crescut cu 30%. Totuși, testarea Actemra și Kevzara pentru pacienții Covid-19 a însemnat un proces de ”încercare și eroare” care a implicat și erori, notează Reuters.

OMS a solicitat ca mai multe acțiuni să fie întreprinse pentru a crește accesul medicamentelor în țările cu venituri reduse care se confruntă cu creșterea numărului de cazuri de Covid-19 și cu diverse variante ale virusului, precum și cu aprovizionare inadecvată cu vaccinuri.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.