Organe umane crescute prin modificări genetice asupra embrionilor de porc

0

piglet-1292592_1920Oamenii de știință din Statele Unite încearcă să dezvolte organe umane prin modificări genetice aduse embrionilor de porc pentru a răspunde la deficitul mondial de organe disponibile pentru transplant, potrivit bbc.com.

Echipa de cercetători de la Universitatea din California, Davis a injectat celule stem umane în embrioni de porc și afirmă că aceștia ar trebui să arate și să se comporte ca niște porci obișnuiți, cu excepția faptului că unul dintre organe va fi compus din celule umane. Embrionilor experimentali li se permite dezvoltarea pe parcursul a 28 de zile după care sarcinile sunt întrerupte, iar țesutul este recoltat pentru analiză.

Crearea unui astfel de embrion are două etape – prima dată, folosindu-se tehnica CRISPR de editare genetică se înlătură partea de ADN dintr-un embrion de porc de-abia creat care ar permite ca în corpul animalului să se dezvolte un pancreas. Aceasta creează o nișă genetică sau un vid. Apoi, celule stem umane sunt injectate în embrion – acestea sunt derivate din celule adulte și programate să devină celule stem capabile de a se transforma în orice țesut din corp. Cercetătorii speră că celulele stem umane  vor profita de nișa genetică din embrionul de porc și că fetusul rezultat va dezvolta un pancreas uman.

“Sperăm că embrionul de porc se va dezvolta normal, dar că pancreasul va fi compus aproape exclusiv din celule umane și că va fi compatibil cu un pacient pentru transplant”, a afirmat Pablo Ross, biolog specializat pe reproducere care conduce cercetarea.

Totuși, cercetarea este controversată, principala problemă fiind că celulele umane ar putea migra către creierul fetusului aflat în dezvoltare și că l-ar putea face, oarecum, mai uman.

“Credem că există o posibilitate foarte mică de a dezvolta un creier uman, dar acest aspect trebuie în continuare cercetat”, a spus Ross. Echipa sa a mai injectat în trecut celule stem umane în embrioni de porc fără să fi creat o nișă genetică, iar prof. Ross a spus că deși au găsit celulele umane în mai multe părți ale fetusului aflat în dezvoltare, acestea ”concurau” cu celulele autentice ale porcului. Ștergând o genă-cheie implicată în crearea unui pancreas de porc, oamenii de știință speră că celulele umane vor crea mai ușor un pancreas asemănător celui uman. Și alte echipe din Statele Unite au creat embrioni de porc cu celule umane, însă niciuna nu a permis fetusului să se nască.

Walter Low, profesor la departamentul de neurochirurgie, Universitatea din Minesota, a afirmat că porcii sunt un ”incubator biologic” ideal pentru creșterea organelor umane și că ar putea fi folosiți nu doar pentru crearea pancreasului, ci și a inimii, ficatului, rinichiilor, plămânilor și corneei. “Organul ar putea fi copia genetică exactă a ficatului uman, dar o versiune mult mai tânără și mai sănătoasă și nu ar fi nevoie să fie administrate imunosupresoare care au efecte secundare”, a spus acesta.

“La fiecare experiment cu construcția de organe, suntem atenți la ceea ce se întâmplă la creier, iar dacă descoperim că acesta începe să semene cu cel uman, nu lăsăm sarcina să ajungă la sfârșit”, a explicat prof. Low. Editarea genetică ar putea asigura organe disponibile la cerere și sănătoase, astfel încât acestea ar putea fi superioare organelor donate de oameni, au subliniat cercetătorii.

Potrivit BBC, aproximativ 7.000 de oameni din Marea Britanie se află pe lista de așteptare pentru transplant și sute mor în fiecare an pentru că nu se găsește un donator.


About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.