Pacienții cu boli cronice cer soluții pentru lipsa medicamentelor

0

medications-257359_1920Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania (COPAC) solicită autorităților, factorilor de decizie din sănătate și politicienilor să găsească o soluție pentru a limita exportul de medicamente.  Mii de medicamente vor fi retrase din România, sute de mii de cutii și flacoane iau calea exportului, în vreme ce autoritățile nu iau nicio măsură și nu comunică public nici măcar datele, se menționează într-un comunicat de presă al COPAC.

”Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumărate semnale de alarmă, iar Guvernul României nu a întreprins absolut nimic. Mai mult, aceste documente nu ne-au fost prezentate niciodată deși le-am cerut în nenumărate ori. Situația este echivalentă cu o catastrofă și totuși nu se ia nicio măsură”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Potrivit unor informații oficiale transmise de Ministerul Sănătății condus de dr. Patriciu Achimaș Cadariu Camerei Deputaților, un număr de 1534 de medicamente vor fi retrase de producători de pe piață (fiind trimise notificări Agenției Naționale a Medicamentului). Dintre acestea, un număr de 313 nu au o altă variantă de tratament disponibilă. Același document al MS arată o listă impresionantă de medicamente importante care pleacă la export, printre care: Adalat (22500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5297 cutii), Ampicilina (4800 cutii), Arcoxia (28202), Azarga pentru tratamentul glaucomului (7262), Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2373), Betaloc(r)zok pentru tratamentul hipertensiunii (20967), Copaxone pentru tratamentul sclerozei multiple (730), Kepra pentru tratamentul epilepsiei (3821), Mabtera pentru tratamentului Limfonului non-Hodkin (98).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.