Pacienții cu astm pot realiza online propria amprentă pulmonară

0

În cadrul campaniei “e-astm sever”, bolnavii de astm își pot face propria amprentă pulmonară accesând https://www.eastmsever.ro/testeaza-riscul-de-astm/. Prin acest instrument, pacienții vor putea înțelege dacă astmul lor este sub control, pe baza informațiilor oferite despre experiența personală cu afecțiunea și impactul pe care astmul îl are asupra vieții de zi cu zi și a stării emoționale, potrivit unui comunicat de presă cu ocazia lansării campaniei susținute de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (A.P.A.A.) și Societatea Română de Pneumologie (SRP). Platforma de informare www.eastmsever.ro mai conține și ghiduri și informații despre opțiunile de tratament pentru formele de astm care sunt dificil de controlat cu terapiile clasice.

Potrivit Societății Române de Pneumologie, în România sunt peste 1.000.000 de pacienți diagnosticați cu astm, iar aproximativ 10% dintre aceștia se confruntă cu o formă severă a astmului. Astmul sever este o formă complexă a bolii, cu simptome debilitante ce revin frecvent și pot pune viața în pericol. Uneori, crizele de astm pot fi atât de intense încât pacienții nu pot cere ajutor.

“Crizele de astm sever sunt imprevizibile, cu efecte nedorite pentru pacient și interferează de cele mai multe ori cu viața familială, socială și profesională. În unele situații, accesul inadecvat la serviciile de sănătate reprezintă unul dintre motivele importante pentru un control slab al bolii. Contextul actual pandemic ar putea accentua această problemă prin faptul că pacienții evită să mai meargă la medic de teama unei eventuale îmbolnăviri de COVID-19. Este important ca pacienții să mențină legătura cu medicul curant în vederea obținerii controlului astmului și a menținerii unei calități a vieții cât mai bună”, a afirmat Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Aproximativ jumătate dintre pacienții cu astm sever nu pot ține boala sub control, în ciuda administrării corecte a medicației standard, ceea ce necesită folosirea corticosteroizilor orali.

“Administrarea de corticosteroizi orali în mod frecvent denotă un control insuficient al astmului și este asociată cu o serie de complicații precum creșterea în greutate, diabet, hipertensiune arterială sau osteoporoză. Pentru acești pacienți este recomandată terapia personalizată, în funcție de tipul de astm sever de care suferă. Această abordare este posibilă și în România, prin intermediul tratamentului biologic, cu un rol important în reducerea exacerbărilor și a internărilor în spital”, a explicat Conf. Dr. Claudia Toma, Vicepreședinte Societatea Română de Pneumologie.

În 70% dintre cazurile de astm sever poate fi vorba despre astm eozinofilic, determinat de un anumit tip de globule albe din sânge numite eozinofile, responsabile de producerea inflamației la nivelul plămânilor și care pot fi identificate cu ajutorul unei analize de sânge numită hemoleucogramă.

Este important ca pacienții să discute cu medicul despre simptomele manifestate și după inițierea tratamentului, pentru a evalua tipul de astm și controlul bolii.

Inițiativa se desfășoară cu sprijinul AstraZeneca România și face parte din Campania Națională de Informare și Educare “RESPIR” (www.viatacuastm.ro).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.