Pacienții cu boli cronice protestează împotriva prioritizării bolnavilor Covid în următoarea lună

0

Închiderea spitalelor timp de 30 de zile  pentru pacienții cronici este o măsură care va duce la agravarea stării de sănătate a pacienților cronici si chiar la decesul lor în unele cazuri, avertizează reprezentanții asociaților de pacienți.

Un puseu de boală autoimună poate omorî la fel ca infecția cu SARS-COV2

Consecințele măsurilor sanitare cauzate de pandemia de Covid-19, cum ar fi aceea că doar  pacienții ”Covid” vor beneficia cu prioritate de servicii medicale în următoarele 30 de zile, pot avea ca efect agravarea stării de sănătate a pacienților cu boli autoimune, în multe cauzri ireversibilă, dizabiltăți permanete și chiar decesul, atrage atenția Rozalina Lăpădatu, președinte, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA. ”Timp 22 de luni au fost luate aceleași măsuri care limitează accesul pacienților care suferă de boli autoimune la servicii medicale, cu consecințe dramatice asupra stării lor de sănătate. Este uimitoare indiferența cu care privesc autoritățile nevoile bolnavilor cronici și lipsa aplicării unor politici de sănătate care să prevină blocarea sistemului medical la fiecare val nou de îmbolnăviri COVID”, a afirmat Rozalina Lăpădatu.

Reprezentanta pacienților solicită autorităților analizarea cu responsabilitate a acestor măsuri și identificarea soluțiilor care să permită în continuare accesul pacienților cu afecțiuni autoimune la serviciile medicale de care au nevoie. Bolile autoimune sunt boli cronice, iar pacienții au nevoie de monitorizare medicală periodică conform cu recomandările medicilor curanți, a menționat Rozalina Lăpădatu.

Deciziile luate de către autorități începând cu luna martie anul trecut au dus la decesul a sute de mii de bolnavi cronici. Conform declarațiilor oficiale, 88% dintre pacienții diagnosticați cu cancer în perioada 2014 – 2021 au decedat. ”Nu răspunde nimeni pentru aceste decese prevenibile, nu am învățat nimic din greșelile de până acum, de aceea continuăm să repetăm aceste greșeli cu consecinte dramatice pentru bolnavii cronici. Protestăm împotriva măsurii de a limita accesul pacienților cronici la servicii medicale și invităm autoritățile responsabile să instituie măsuri care să ajute toți pacienții din România, indiferent că sunt pacienti COVID sau non-COVID!”, a subliniat Cezar Irimia, Președinte Alianța Pacienților Cronici din România. Acesta a adăugat că, momentan, România are mai multe decese cauzate de boli cronice comparativ cu decesele cauzate de infecția cu SARS-COV2.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.