Pacienții cu melanom, cancer pulmonar și renal în stadii avansate, principalii beneficiari ai imunoterapiei în cancer

0

cancer-cells-541954_1920Datele prezentate recent în cadrul ASCO, cel mai mare congres de oncologie din lume, au arătat o creștere a calității vieții și a ratei de supraviețuire pentru pacienții cu melanom, cancer pulmonar altul decat cel cu celule mici și cancer renal în stadii avansate, potrivit profesorului Tudor Ciuleanu, medic oncolog, care a transmis de la Chicago, prin intermediul companiei Bristol-Myers Squibb, ultimele noutăți privind imumo-oncologia.

În cazul melanomului metastatic, terapia cu agenți imuno-oncologici oferă pacienților o rată de supraviețuire pe termen lung – 34% dintre pacienții diagnosticați cu melanom metastatic avansat și tratați cu terapie imuno-oncologică ating o rată de supraviețuire de 5 ani, conform studiilor clinice, în condițiile în care rata de supraviețuire la 5 ani în cazul pacienților tratați cu terapii convenționale este de puțin peste 10%. Aproximativ 29% dintre pacienții diagnosticați cu carcinom renal avansat erau în viață la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice și 28% dintre pacienții cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenți imuno-oncologici au supraviețuit 18 luni, mai mult decât dublu decât rata de supraviețuire oferită de terapia convențională – 13% pacienți, conform studiilor clinice.  În ceea ce privește cancerul pulmonar non-scuamos, 39% este rata de supraviețuire înregistrată la 18 luni de pacienții care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% rata de supraviețuire la 18 luni, în cazul pacienților care au făcut chimioterapie.

Sistemul imunitar este cheia unei noi abordări în tratarea cancerului: mecanismul de acțiune al imuno-oncologiei permite sistemului imunitar să recunoască celulele canceroase și să lupte împotriva cancerului, a mai subliniat prof. Ciuleanu. Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului prin ţintirea exact a aceloraşi căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoaşterii şi distrugerii de către acesta.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.