Clădiri reprezentative sau simboluri din întreaga lume (Cascada Niagara, Turnul din Pisa, Statuia Micii Sirene din Copenhaga, Coloseumul din Roma) sunt iluminate în violet în fiecare an pe 18 mai pentru a marca ”Ziua Internațională a luptei împotriva Bolilor Intestinale”. În București, clădirea Palatului Parlamentului a fost îmbrăcată de lumină violet ieri seară – manifestare care a avut drept rol creșterea gradului de conștientizare a populației asupra acestei afecțiuni, o inițiativă a Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR).
În aceeași zi, ASPIIR a organizat în parteneriat cu Comisia de Sănătate din Camera Deputaților dezbaterea cu tema “Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu boli inflamatorii intestinale”, reunind pacienți, medici, reprezentanți ai sistemului de sănătate și ai Administrației Prezidențiale. În cadrul dezbaterii, s-a discutat posibilitatea încheierii unui parteneriat între pacienți, medici și autorități pentru dezvoltarea și implementarea excelenței în calitatea îngrijirilor în bolile inflamatorii intestinale.
Deși bolile inflamatorii intestinale (BII) pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori din mediu, îndeosebi din dietă. “Am remarcat o creștere de circa 8-10 ori a acestor afecțiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață. Procesul de îmbunătățire a calității îngrijirii necesită o definiție clară a adecvării și inadecvării markerilor de îngrijire. Crearea unor centre de excelență va permite un acces mai ușor al pacienților noștri la instrumente de diagnosticare modernă, optimizarea tratamentului și evitarea efectelor secundare ale tratamentului. Accesul la ghiduri de tratament nu este suficient. Avem nevoie de echipe de specialitate care să lucreze împreună în centrele cu interes în tratarea BII, într-o abordare multidisciplinară. În final, cel care va avea de câştigat este pacientul şi cred că acesta este scopul care ne uneşte pe toţi cei prezenţi astăzi la această dezbatere”, a precizat Conf. Dr. Liana Gheorghe, Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni.
Jumătate dintre pacienţii cu BII experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale. 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.
În România, sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. În prezent, peste 3 milioane de persoane suferă de Bolile inflamatorii intestinale la nivelul întregii Europe.