Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii discută consumul responsabil de antibiotice

0

În perioada 23-24 mai, Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP) își va desfășura întâlnirea anuală la București, reunind experți la nivel global și la nivel național. România este reprezentată la această întâlnire de Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, Secretar General al Societății Române de Rinologie, Dr. Adriana Antohe și Dr. Gabriela Comisel, reprezentanți ai Societății Naționale de Medicina Familiei, Farm. Anca Crupariu, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor și de Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

“Ne bucură faptul că această întâlnire are loc în România, o țară care se află la coada clasamentelor privind un consum responsabil de antibiotice. Este nevoie să fim parte din acțiunile globale și să învățăm din experiența altor state care sunt mult mai avansate în a îndeplini dezideratele OMS în domeniul combaterii AMR”, a spus Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, Secretar General al Societății Române de Rinologie.

Întâlnirea își propune să reflecteze asupra progreselor recente ale rezistenței antimicrobiene (AMR), să formuleze noi abordări GRIP, să împărtășească experiența locală și învățăturile despre inițiative de succes pentru combaterea AMR.

Niciun nou antibiotic nu a fost descoperit în ultimii ani, iar folosirea neadecvată a lor a dus la creșterea alarmantă a rezistenței la aceste medicamente. Experții la nivel mondial atrag atenția că, fără acțiuni constante de conștientizare a consumului responsabil de antibiotice, până în anul 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an. Ceea ce înseamnă că la fiecare trei secunde vom pierde un om, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății .

“Avem nevoie de noi resurse pentru educarea medicilor, farmaciștilor și în primul rând pentru educarea pacienților. Sunt multe situații în care pacienții insistă să primească antibiotic chiar și pentru o simplă răceală. Este îngrijorător și doar cu eforturi majore din partea tuturor celor implicați în domeniul sănătății putem reuși o schimbare de paradigmă și comportament”, a explicat Dr. Adriana Antohe, membru al grupului RespiRo al SNMF.

Conform datelor Eurostat, România se află pe ultimele locuri ale clasamentului în ceea ce privește consultul medical înainte de utilizarea antibioticului și pe ultimul loc în ceea ce privește cunoștințele generale ale populației despre utilizarea antibioticelor . Datele comparate despre consumul de antibiotice (2018) în România și Uniunea Europeană, publicate de Eurostat și evaluate în cadrul unui studiu al Societății Române de Rinologie și al Societății Naționale de Medicina Familiei, sunt îngrijorătoare și relevă că o treime dintre români folosesc în continuare antibiotice în mod necorespunzător, pentru simple răceli sau durere în gât. Infecțiile cu germeni multirezistenți reprezintă o provocare majoră pentru toate sistemele de sănătate și specific pentru sistemul de sănătate și spitalele din România.

În 2021, Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei au lansat la nivel național Coaliția AMR 2050, o inițiativă având ca obiectiv conștientizarea și informarea publicului larg și medicilor cu privire la rezistența antimicrobiană.

Infecțiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni în 2019 și au devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.  Specialiștii estimează că impactul negativ al rezistenței la antibiotice se adâncește odată cu pandemia de COVID-19 și cu folosirea necorespunzătoare, în multe cazuri, a antibioticelor pentru tratarea acestei infecții.

Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP), convocat și susținut de Reckitt,  reunește experți din 11 țări care lucrează continuu de aproximativ 10 ani pentru a schimba paradigma utilizării necorespunzătoare a antibioticelor, prin promovarea conștientizării și pledând pentru alternative de ameliorare simptomatică în infecțiile căilor respiratorii superioare (ICRS), astfel transformând în mod pozitiv comportamentul consumatorilor.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.