Persoanele vindecate de COVID-19 pot dona plasmă pentru tratarea pacienților cu coronavirus

0

Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a demarat: primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 s-au realizat în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București, pe 28 aprilie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății (MS).

Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor. Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii: se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.; prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat; sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO), se arată în comunicatul MS.

În acest moment sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași. MS încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților. În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă.

Terapie pasivă cu anticorpi

În prima parte a lunii aprilie, FDA (the Food and Drug Administration, autoritatea de reglementare a SUA din domeniul medical) a permis medicilor să folosească plasma convalescenților pentru a trata COVID-19, iar instituțiile medicale americane au început să colecteze plasmă de la pacienții care s-au vindecat. Donatorii trebuie să nu mai aibă simptome timp de 14 zile, după care testul pentru coronavirus trebuie să fie negativ. Fiecare donator poate oferi până la trei doze de plasmă care vor fi testate pentru alți agenți infecțioși înainte de a fi administrate pacienților.

Oamenii de știință denumesc această măsură ”terapie pasivă cu anticorpi” pentru că pacientul primește anticorpi externi în loc să genereze propriul răspuns imun, așa cum s-ar întâmpla în cazul vaccinării.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.