Premieră chirurgicală a medicilor timișoreni

0

Specialiștii de la Clinica de Chirurgie Vasculară și de la Clinica de Radiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, au realizat în premieră națională o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei tumori de glomus carotidian. Pacienta, în vârstă de 66 de ani, a primit un tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutană ghidată angiografic urmată de intervenție vasculară pentru eliminarea tumorii.

”Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide, care în condiții normale reglează PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman. Aceste tumori cresc în volum, produc compresiune locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în 5% din cazuri sunt maligne. Tratamentul se face prin îndepărtarea lor chirurgicală, dar dificultatea majoră constă în faptul că sunt intens vascularizate, pacienții putând pierde cantități importante de sânge, în literatură citându-se cazuri de sângerări intraoperatorii de peste 20 litri de sânge”, au explicat medicii.

Pentru a reduce la minimum riscurile de sângerare, a avut loc o procedură hibridă de embolizare preoperatorie, urmată de îndepărtarea chirurgicală a tumorii prin abord clasic. Procedura de embolizare s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic și a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Premiera națională a fost realizată de o echipă formată din Dr. Cristian Mihalea, Dr. Cătălin Juratu și Prof. Dr. Mihai Ionac.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.