Premieră în România: pacient salvat prin nanotehnologie  

0

Centrele ARES_2Un pacient în vârstă de 70 de ani, diagnosticat cu anevrism de aorta de 21 de cm și cu o dilatare maximă de 8,2 cm, o dimensiune uriașă pentru o astfel de afecțiune, a fost salvat datorită unui stent creat special prin tehnologia 3D cu construcție prin nano-laser, o intervenție în premieră pentru România, realizată la Centrele de Excelență ARES.

Fabricarea stentului a durat patru săptămâni ; acesta a fost construit de bioingineri prin nanotehnologie, pe anatomia specifică a pacientului. “Este cu siguranță cel mai complex caz de corecție a anevrismului de aortă din România până în prezent. Complexitatea cazului o reprezenta anevrismul de aortă de dimensiuni mari (dilatare maxima de 8,2 cm) care începea de la originea ambelor artere iliace, afectând totodată conexiunea ambelor artere renale, artera mezenterică superioară și trunchiul celiac. Anevrismul de aortă se întindea pe o lungime de 21 cm. Având în vedere structura și modelul stenturilor existente pe piața medicală, nu a fost posibilă rezolvarea minim invazivă, pentru a nu obstrucționa complet aceste patru artere importante. De aceea, a fost creat acest stent care i-a salvat viata pacientului.”, a explicat Col. Dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculară la Centrele de Excelenta ARES.

Intervenția a fost realizată de o echipă medicală multidisciplinară formată din:  Dr.Rareș Nechifor, medic primar radiolog, Dr. Rolf Dammrau, medic chirurg cardiovascular, Col. Dr. Ionel Droc, medic primar chirurgie vasculară.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.