Prevenirea aparitiei escarelor la pacientii aflati in ingrijiri paliative reduce costurile de tratament

0

Riscul aparitiei escarelor (ulcerele de decubit) este foarte ridicat in cazul pacientilor aflati in serviciile de ingrijire paliativa. Metodele de preventie sunt esentiale in aceste cazuri pentru a nu acentua suferinta acestora.

In Elvetia, de exemplu, se pune un accent deosebit pe ingrijirile paliative datorita numarului crescut al pacientilor cu boli incurabile. Conform Biroului Federal de Statistica din Elvetia, 60 000 de oameni  de toate varstele mor anual, numarul lor urmand a creste cu 50% pana in 2050. In acest sens , in 2010,  Ministerele Sanatatii Publice aferente Cantoanelor au adoptat “Strategia nationala pentru ingrijiri palliative 2010-2012” pentru a asigura un acces mai bun al tuturor pacientilor la ingrijiri paliative de calitate, indiferent de statutul economic al acestora.

Specialistii din Romania subliniaza nevoia de a preveni aparitia escarelor la pacientii aflati in servicii de ingrijiri paliative pentru a reduce costuile necesare tratamentului. “Dacă tinem cont de pasii recomandati in astfel de terapii si incercăm pe cât posibil să prevenim aparitia escarelor prin interventii adecvate vom reduce costurile si resursele, de care am avea nevoie pentru îngrijirea efectivă a plăgii”, a explicat As.medical lic. Roxana Horeica, Director de Nursing, HOSPICE Casa Sperantei Brasov.

 

Pasii recomandati pentru prevenirea escarelor sunt:

  • Identificarea riscului de aparitie al escarelor – folosind instrumente validate scala Waterlow; scala Braden
  • Promovarea mobilitătii si confortului
  • Reducerea presiunii în zonele cu risc si mentinerea integritătii tegumentului
  • Promovarea interventiilor adecvate în tratamentul escarelor existente si minimalizarea infectiilor
  • Mentinerea calitătii vietii
  • Monitorizarea si reevaluarea rezultatelor

 

 

“Provocarea profesionistilor este de a initia strategii terapeutice eficiente ca timp si costuri.  Vindecarea plagilor reprezinta obiectivul final”, a mai declarat As.medical lic. Roxana Horeica. Mai mult, factorii psihosociali precum izolarea socială, statutul economic si suferinta, stress-ul si depresia influentează vindecarea.

Conferinta Managementul Escarelor, 25 Septembrie 2012, Bucuresti, organizata in premiera de Tarus Media, reuneste specialistii medicali direct implicati in identificarea si tratarea escarelor. Evenimentul este unic in Romania si participa peste 150 de invitati (asistenti medicali, farmacisti,  medici de familie, medici specialisti, directori de spital, autoritati, jurnalisti, furnizori de solutii medicale, companii de ingrijire la domiciliu, clinici si spitale private).

About Author

Johana Grigore

Comments are closed.