Noi medicamente orale pentru tratamentul Covid-19 se află în studiu și, dacă se dovedesc a avea succes, ar putea fi gata pentru a fi administrate la finalul acestui an, potrivit medscape.com. Doar un singur tratament a fost complet aprobat de US Food and Drug Administration (FDA) pentru pacienții spitalizați și trebuie administrat intravenos, notează medscape.com.
Rezultatele unui studiu de fază 2 pentru medicamentul experimental împotriva Covid-19 molnupiravir au arătat că acesta a redus infecția la pacienții simptomatici, testați pozitiv la Covid-19, dar nespitalizați. După cinci zile de tratament, virusul nu a mai putut fi detectat la nici un participant care primise molnupiravir, în schimb putea fi detectat la 24% dintre persoanele care primiseră placebo. Datele au fost prezentate la Conferința anuală privind retrovirușii și Infecțiile Oportuniste (CROI – 6-10 martie 2021).
Alte două medicamente orale sunt dezvoltate de RedHill Biopharma – unul pentru infecții severe cu Covid-19 la pacienți spitalizați și unul pentru pacienții cu infecții moderate, nespitalizați.
Primul, opaganib (Yeliva) a demonstrat, în faza a doua a studiului clinic, că este sigur la pacienții care au nevoie de oxigen și că a redus semnificativ nevoia de oxigen în cursul perioadei de tratament, fiind atât un antiviral, cât și un anti-inflamator, potrivit lui Gilead Raday, COO RedHill Biopharma. Medicamentul este testat ca tratament înlocuitor pentru remdesivir sau administrat împreună cu dexametazona.
Al doilea, upamostat (RHB-107) este un inhibitor de serin-protează, iar specialiștii se așteaptă să fie eficient împotriva variantelor emergente de virus pentru că țintește factorii din celulele umane implicați în accesul virusului, potrivit companiei. De asemenea, medicamentul se află într-un studiu de fază 2 în SUA, la pacienții nespitalizați.
Alte medicamente sunt testate în studii clinice, dar se află în etape preliminare.
”Avem nevoie de o opțiune de tratament administrat pe cale orală pentru Covid”, a spus dr. Sarah Doernberg, medic infecționist, Universitatea din California, San Francisco, SUA. ”Dacă am avea o pastilă care să trateze Covid-19 în stadii incipiente, ar umple un gol în tratament. Apoi, se pune problema administrării – pacienții care primesc remdesivir în spital și pot pleca după 5 zile ar trebui să continue tratamentul cu pastile antivirale acasă?”, a explicat aceasta. O altă întrebare este dacă pastilele – dacă se dovedesc eficiente – ar putea fi de ajutor și post-expunere la SARS-CoV-2, de exemplu în cazul celor care nu au boala, dar care sunt în contact direct cu cineva care are această afecțiune, cum ar fi un membru al familiei.
”Acum, tratamentele cu remdesivir presupun ca pacienții să primească perfuzii pentru 30-120 de minute în fiecare zi timp de cinci zile. Costul unei cure de cinci zile variază între 2340 și 3120 de dolari în SUA. Sperăm că vom dezvolta un tratament care să fie mai ușor de administrat și fără atât de multe probleme privind efectele secundare toxice”, a afirmat prof. dr. Kenneth Johnson, profesor de bioștiințe moleculare la Universitatea din Texas, Austin. Acesta menționează că ne vom mai confrunta cu coronaviruși și că este doar o chestiune de timp, subliniind că SARS-CoV-2 este al treilea în 20 de ani care a trecut de la animale la oameni.