Program de screening pentru bolile cardiovasculare

0

În vara acestui an, Ministerul Sănătăţii (MS) va lansa apelul pentru implementarea unui program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular, potrivit unui comunicat de presă al MS. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening în cadrul programului care va avea o durată de cinci ani și un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile.

Tot în vara aceasta, MS va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiace.

De asemenea, MS va continua și în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în nouă spitale, precum și pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.

Bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România.

Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional fiind cauzate de boli cardiovasculare, faţă de 19%, decese cauzate de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.