Program-pilot: Pacienții cu tuberculoză, necontagioși vor putea fi tratați ambulatoriu

0

Ministerul Sănătății a lansat un proiect pilot care permite pacienților cu tuberculoză, necontagioși, să fie tratați și în sistem ambulatoriu. Acesta va fi derulat în București, în perioada ianuarie –decembrie 2020 și face parte dintr-un program mai amplu -”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei care se desfășoară timp de trei ani, în perioada 2018-2021.

Aproximativ 200 pacienți cu tuberculoză, BK negativ, necontagioși vor putea fi tratați în dispensarele TB aparținând Institutului de Pneumoftiziologie ”Marus Nasta” (din sectoarele 4,5 și 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situația în care acestea nu sunt absolut necesare.

O altă componentă a proiectului o reprezintă diagnosticarea rapidă a suspecților, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boala.

“Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică în România. Deși s-au făcut progrese importante pentru controlul acestei maladii de către echipele medicale, încă ne situăm  pe locul 5 în lista celor 18 țări cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei în Regiunea Europeană. În perioada următoare, vom implementa, alături de programul național pentru controlul TB, o serie de proiecte cu finanțare internațională, în valoare de peste 23 de milioane de euro pentru pacienții cu tuberculoză”, a explicat ministrul Sănătății, Victor Costache într-o conferință de presă. Ministrul Sănătății a mai spus că proiectul lansat astăzi va avea o abordare integrate a serviciilor pentru pacienții cu tuberculoză, atât din punct de vedere medical, cât și social.

“În prezent, în sistemul medical românesc, managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secții de pneumoftiziologie unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Urmărim o schimbare de paradigmă în furnizarea serviciilor de sănătate, prin inversarea piramidei, de la utilizarea excesivă a serviciilor spitalicești, către dezvoltarea serviciilor ambulatorii. Demersul este în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Comisiei Europene, dar și cu obiectivele strategiei naționale de sănătate și ale strategiei naționale pentru controlul tuberculozei”, a mai spus Victor Costache.

În funcție de rezultate, proiectul pilot va putea fi extins  la nivel național.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.