Programe educaționale pentru părinți de la Salvaţi Copiii

0

caravana-primelor-1000-de-zile-bucuresti-2În România, doar 12,6% dintre mame își alăptează exclusiv bebelușii în prima jumătate de an de viață. Durata medie a alăptării exclusive este de doar două luni și jumătate, conform studiul IOMC 2011 care mai arată că doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite privind alăptarea exclusivă, arată un comunicat de presă al organizației Salvați Copiii România.

ONG-ul lansează toamna aceasta „Caravana Primelor 1000 de zile”, o serie de zece evenimente educaționale pentru proaspeții și viitorii părinți care are drept subiect central conștientizarea importanței alăptării pentru mamă și copil. Caravana se va opri în zece orașe din România.

Nutriţia în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătăţii pentru întreaga viaţă. Alăptarea este extrem de importantă și de benefică: laptele matern este hrana ideală pentru nou-născuți în primele șase luni de viață, fără a fi necesar să primească nimic altceva, precum apă, ceai sau alte alimente. În plus, acesta ajută la o bună dezvoltare a relației dintre mamă și copil. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni și continuarea alăptării până la vârsta de doi ani.

Specialişti din Romania, doctori pediatri, consultanţi perinatali și psihologi renumiţi, vor aborda în cadrul „Caravanei Primelor 1000 de zile” subiectul alăptării din toate perspectivele. Printre temele ce vor fi discutate se numără importanța nutriției pentru mamă și copil, beneficiile alăptării pentru mamă și copil sau drepturile mamei care alăptează. Participarea la conferințele din cadrul caravanei este gratuită.

Lansarea a debutat în Bucureşti cu participarea  dnei. Dr. Petronela Stoian, medic neonatolog şi reprezentant al Ministerului Sănătăţii precum şi a dnei. Dr. Sandra Alexiu, Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi medic primar de medicina familiei.

,,Situaţia îngrijorătoare a sănătăţii mamei şi a bebeluşului reprezintă principalele motive pentru care am decis să sprijinim programul educaţional Caravana Primelor 1000 de zile. Este foarte important ca părinţii să ştie că deciziile pe care le iau în această perioadă pentru copii lor pot influenţa sănătatea acestora pentru tot restul vieţii. În plus, ne dorim ca prin seminariile şi orele de consiliere pe care le organizăm să ajutăm cât mai multe mămici să aibă acces la informaţii medicale sau sfaturi de la specialişti în educaţia perinatală,” a spus Dr. Sandra Alexiu, ambasadorul programului.

„Caravana Primelor 1000 de zile” va ajunge în următoarele orașe din România: Timișoara (27 septembrie), Arad (28 septembrie), Brașov (4 octombrie), Târgu Mureș (5 octombrie), Sibiu (6 octombrie), Constanța (11 octombrie), Cluj (13 octombrie), Iași (18 octombrie) și Craiova (20 octombrie).

România este în continuare clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară cu risc înalt în ceea ce priveşte indicatorii de sănătate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Acelaşi studiu atrage atenţia asupra mortalităţii infantile, ţara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, cu valori duble faţă de media europeană.

Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul „Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi în rândul copiilor cu vârsta de până la 5 ani. În perioada 2010-2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Prin proiectul Fiecare Copil Contează, organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu incubatoare, mese de resuscitare şi aparate de ventilaţie. În 2016, Salvaţi Copiii România îşi propune dotarea a 29 de maternităţi și secţii de nou-născuţi din întreaga ţară.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.