Proiect: Comisie de specialiști pentru decontarea indicațiilor off-label

0

Ministerul Sănătății (MS) intenționează să înființeze o comisie de specialiști care să aprobe  decontarea medicamentelor pentru indicații terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului (off label), ale căror costuri sunt suportate în prezent de către pacienți, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Comisia va analiza situația pacienților care au nevoie de administrarea unor medicamente pentru indicațiile terapeutice neincluse în caracteristicile produsului în cazul unor afecțiuni pentru care nu există alte alternative terapeutice sau atunci când pacientul are contraindicație la alternativele terapeutice existente și identificarea măsurilor necesare pentru asigurarea accesibilităţii tratamentului. Proiectul  de Ordin al  ministrului Sănătății se află pe pagina de web a MS, secțiunea „Transparență Decizională”.

„Este vorba în special de pacienții cu boli rare. Există pacienţi care nu au nicio şansă la tratament dacă nu înfiinţăm această Comisie şi dacă nu o facem să funcţioneze. Știu că sunt temeri legate de bugete sau farmacovigilenţă, dar pe care le putem depăşi. Sunt poveşti de viaţă, sunt oameni care nu au bani suficienţi să îşi plătească acest tratament. Să le dăm dreptul la viaţă. Să le dăm o şansă şi să monitorizăm cât mai bine reacţiile adverse, dacă ele există. Eu spun că sunt temeri justificate, dar nu atât de justificate încât să refuzăm dreptul la viaţă unor pacienţi”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sănătății în timpul dezbaterii publice pe acest proiect la care au participat reprezentanți ai producătorilor, distribuitorilor de medicamente, dar și ai pacienților.

Sorina Pintea a mai spus că Ministerul Sănătății va analiza și va ține cont de propunerile și observațiile venite din partea tuturor celor interesați și implicați pe acest subiect. După ce observațiile vor fi preluate, în urma unei analize a specialiștilor, proiectul de Ordin al  ministrului Sănătății va fi repus în dezbatere publică.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.