Proiect pentru reducerea numărului de mame minore în județul Mureș

0

România se află în topul țărilor UE în ceea ce privește  numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000, aproape un sfert (23%) din totalul mamelor minore din UE. Ultimele statistici arată că, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naştere, iar cele mai multe vin din judeţul Mureş.

Asociația SURYAM, în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ, a lansat în luna decembrie 2021 ziarul bilingv „Sănătatea-Egészség” – ediție dedicată exclusiv “Educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii” cu realizarea unui conţinut adaptat pentru a scădea nivelul sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a fost realizat printr-o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Tîrgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Tîrgu Mureș. Acest ziar a fost lansat și este disponibil online pe site-ul www.farmaciasociala.ro, fiind distribuit și în format tipărit prin intermediul partenerilor instituționali.

În plus, Farmacia Socială își propune să asigure gratuit, începând cu anul 2022, medicamentele anticoncepționale și alte dispozitive medicale, prescrise de către medicii specialiști în urma unui consult medical, pentru pacientele mureșene care nu au aceste posibilități financiare.

“Prin sensibilizarea comunităţii asupra natalităţii în rândul mamelor minore, ținând cont de faptul că naşterile mamelor minore au implicaţii medicale, sociale, culturale, economice, demografice, cresterea nivelului de educatie în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii va conduce la combaterea sarcinii la vârste tinere și va avea ca efect reducerea mortalităţii infantile şi a deceselor materne, reducerea riscului contractării bolilor cu transmitere sexuală, a naşterilor premature, evitarea avorturilor, ocrotirea sănătăţii minorilor, prevenirea sarcinilor nedorite şi a abandonului copilului, asigurarea sănătăţii fizice şi psihice a viitorilor adulţi, dezvoltarea normală a tinerilor, dar şi a viitorilor lor copii şi pregătirea acestora să devină părinţi atunci când sunt capabili să aibă grijă de ei şi de copiii lor”, a afirmat Marius Dumitrescu, managerul de proiect, președintele Asociației SURYAM.

Asociația SURYAM, în parteneriat cu Farmacia Socială, a lansat suplimentar fată de proiectul confinanțat de Direcția de Asistență Socială Tîrgu Mureș și site-ul www.mameminore.ro prin care și-a propus menținerea în permanență a atenției comunității și a autorităților publice locale și centrale asupra acestui subiect, adăugând în mod constant informații pe acest site.

Prin acest proiect finanțat cu suma de 15.000 lei din bugetul local al Municipiului Tîrgu Mureș și cu o contribuție proprie din partea Asociației SURYAM și din sponsorizări au fost tipărite 20.000 de exemplare din această publicație, precum și a 500 de afișe.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.