Promovarea vaccinării anti-HPV în orașe mici și sate

0

Campania națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, #HotărăștePentruViitor, destinată orașelor mici și localităților din mediul rural a fost lansată pe 17 noiembrie, marcând astfel Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Campania se va adresa direct părinților, prin întâlniri dedicate lor, unde vor primi toate informațiile pentru a-i ajuta să ia decizia corectă privind sănătatea copiilor lor, cât și cererea tip pe care să o depună la medicul de familie pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV. În paralel, se va adresa și întregii comunități locale, prin acțiuni de informare și promovare a prevenției împotriva HPV.

Beneficiile vaccinarii anti-HPV vor fi transmise, în prima etapă, până la sfârșitul acestui an, părinților fetelor cu vârste între 11 și 18 ani, din 10 județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Iași, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamț, Botoșani,Vaslui).

”Vaccinarea împotriva infecției cu HPV previne toate cancerele de col uterin și multe alte forme de cancer. Descoperit la timp prin screening sau prin testarea infecției cu HPV, cancerul de col uterin se poate trata în cea mai mare parte a cazurilor, fără complicații și deces. Având în vedere că în România, cancerul de col uterin omoară peste 1500 de femei în fiecare an și afectează mii de familii prin suferința creată femeilor de această boală gravă, Ministerul Sănătății a reușit să crească adresabilitatea la vaccinare pentru fetele cu vârsta de până la 18 ani. Recent, Ministerul Sănătății a inițiat și a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului care permite compensarea vaccinurilor, ceea ce va crește foarte mult accesul la vaccinarea anti HPV nu numai a fetițelor, ci și a femeilor adulte”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

România implementează atât Programul de Vaccinare anti-HPV, a fetelor cu vârsta intre 11-18 ani, cât și Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru) de prevenție, depistare, diagnostic si tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanțare prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecției persistente cu HPV.

” Cancerul de col uterin reprezintă o urgență de sănătate publică în România, anual se înregistrează un număr nepermis de mare de femei cu  cancer de col uterin. Această problemă de sănătate publică are însă soluții, cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare, cât și vindecat dacă este depistat în stadii precoce. În calitatea sa de coordonator al programului național de vaccinare și al celui de screening pentru cancerul de col uterin își reafirmă asumarea rolului pe care îl are în fundamentarea politicilor de sănătate publică și în coordonarea și implementarea programelor naționale de sănătate publică și militează pentru  crearea unui cadru funcțional pentru sprijinirea femeilor din România cărora să le oferim acces la informații și servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Implicarea activă în acest demers, susținerea lui sub orice formă, reprezintă, pentru noi, asumarea unui angajament în a proteja fetele și femeile din România de această afecțiune care poate fi prevenită”, a afirmat dr. Carmen Ungurean, coordonator program național de screening pentru cancerul de col uterin, INSP.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

”Cea mai fierbinte dorința a oricărei mame este să își protejeze copilul de suferință. Această grijă este permanentă, din momentul în care devii mama, și te însoțește mereu chiar dacă copiii au crescut și sunt adulți la rândul lor. Câteodată, pentru a ne proteja copiii în anii lor de maturitate trebuie să luăm decizii importante pe când ei sunt încă mici. Din fericire, în ceea ce privește protecția de cancere cauzate de HPV, decizia e simplă pentru că avem un vaccin sigur, eficient și gratuit. Prin vaccinarea fetelor începând cu vârstă de 11 ani le protejăm pe toată durata vieții lor viitoare, când vor crește mari. De aceea este o decizie importantă și vrem că toate mamele din România să primească toate informațiile corecte de care au nevoie că să își vaccineze, fără întârziere și fără teamă, fetele împotriva HPV”, a explicat Ana Măiță, Președinte Fondator Asociația Mame pentru Mame.

Prin programele regionale de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind în special din grupuri vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Testarea gratuită se face în centrele județene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, sau în cadrul  unităților mobile care vor ajunge în localitățile incluse in program. Prin proiectul SCCUT Sud Muntenia, se pot oferi pana la sfarsitul anului 2023, 170.000 teste Papanicolau (femei cu varsta intre 24-29 ani) si HPV(cele cu varsta 30-64 ani), in cele 7 judete: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman. Este foarte important ca femeile sa stie ca pot beneficia de teste gratuite, si de interventiile medicale ulterioare, la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului. Aceste teste le pot salva viata, iar detalii despre cum se pot face programari si cum pot beneficia de ele, se gasesc pe: https://sccut.insmc.ro/ si pe https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea

Anual, peste 1.500 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.