Răceala vinde cele mai multe medicamente fără prescripție medicală

0

Răceala este una dintre afecțiunile comune pentru care s-au achiziționat cele mai multe produse fără rețetă pe parcursul anului trecut în întreaga lume, urmată îndeaproape de durerea de cap și de tuse. În cursul unui an, adulții pot avea de la două până la patru episoade de răceală, în timp ce copiii pot răci de la șase până la 12 ori pe an, potrivit unui comunicat de presă al RASCI, Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripție.

„O atenție sporită ar trebui acordată îngrijirii personale în sezonul rece, când sistemul nostru imunitar devine mult mai vulnerabil în fața răcelilor, gripei sau virozelor. Temperaturile scăzute de afară, frigul, trecerea bruscă de la cald la rece și chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la dezvoltarea afecțiunilor respiratorii. Riscul de a ne îmbolnăvi crește și pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase. Dacă simptomele nu ne pun viața în pericol, ne putem trata responsabil și acasă. Pentru acest lucru, este extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, o sursă valoroasă de informare fiind chiar farmacistul”, a spus farm. Nicoleta Radu, Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.

Automedicația responsabilă, bazată pe informare corectă, poate reprezenta o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății, cu beneficii atât pentru consumatori și pacienți, cât și pentru personalul medical și pentru întregul sistem de sănătate.

„Este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informațiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar dacă le-au mai folosit și cu altă ocazie. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele utilizate, care sunt substanțele din compoziția acestora, care sunt indicațiile de administrare sau utilizare, precum posibilele reacții adverse ale acestora”, a explicat Diana Mereu, director executiv RASCI.

În 2018, 8,5 miliarde de cutii de medicamente fără rețetă și 1,2 miliarde de cutii de minerale și vitamine au fost achiziționate de europeni, cu scopul de a-și îmbunătăți sănătatea. Aproximativ 1 din 2 cutii de medicamente comercializate în farmaciile europene este un medicament care se eliberează fără prescripție medicală. În total, există mai mult de 200 de ingrediente farmaceutice active disponibile fără prescripție medicală în Europa.

Afecțiunile care pot fi gestionate cu ajutorul produselor ce se eliberează fără prescripție medicală, respectiv OTC-uri sau medicamente fără rețetă, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală,  includ de obicei alergii, afecțiuni gastrointestinale, tăieturi, mușcături și erupții cutanate, tuse și răceală, diferite tipuri de durere și multe altele. Alergiile, durerile de cap și răcelile sunt cele mai răspândite afecțiuni comune în întreaga lume, 97% din populație suferind cel puțin o dată în ultimul an de cel puțin una dintre acestea.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.