Asociația Medisprof, care își propune susținerea și îmbunătățirea rețelei medicale oncologice din România, a lansat o petiție prin care solicită decontarea radioterapiei stereotactice în România. În acest moment, situația este una paradoxală: statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă pacienții sunt obligați să suporte costurile dacă aleg să se trateze în țară.
Radioterapia stereotactică ”este o tehnică nouă, extrem de precisă, care se poate administra ambulator și care poate face diferența în viața unui pacient. De aceea vrem să ne asigurăm că oricine ar avea nevoie poate beneficia de această terapie în mod gratuit. Sperăm ca tot mai mulți oameni să semneze petiția noastră și, împreună, să facem diferența între viață și moarte”, a afirmat Alexandra Dan, președinte al Asociației Medisprof. Petiția ”Tratamente oncologice ca-n Vest există în țară! Vrem acces decontat la radioterapia stereotactică!” poate fi semnată pe site-ul Medisprof.ro.
Radioterapia stereotactică (SBRT) pentru tumorile extraacraniene a fost dezvoltată la Universitatea suedeză Karolinka și este acum acceptată pe scară largă ca opțiune de tratament în prima linie pentru tumorile pulmonare, hepatice, prostatice, renale, metastaze cerebrale, osoase, hepatice, etc. Pentru pacienții care nu sunt candidați pentru intervenția chirurgicală sau alte tehnici de ablație, aceasta poate fi o opțiune de tratament eficientă, care poate oferi un control local foarte bun. Recent au fost publicate rezultatele studiului COMET 10, care a evidențiat o prelungire a supraviețuirii la pacienții cu oligometastaze.
Radioterapia stereotactica este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe (una până la cinci ședințe). Cel mai frecvent este utilizat pentru tratamentul unor tumori de mici dimensiuni (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boala metastatică (oligometastatică mai exact): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii. Radioterapia stereotactică se efectuează cu controlul respirației pentru tumorile din organele care se mișcă odată cu respirația. ”Echipamentele de control a respirației sunt obligatorii în cadrul iradierii stereotactice acolo unde tumorile se deplasează în ritmul mișcărilor respiratorii. Astfel, putem livra dozele necesare în condiții de protecție a țesutului sănătos. Am avut, de exemplu, o pacientă de 81 de ani, cu un cancer pulmonar, care în mod obișnuit ar urma undeva la 33 de ședințe clasice de radioterapie plus chimioterapie. Prin radioterapia stereotactică, a avut cinci ședințe țintite pe leziunea pulmonară în loc de 33 de ședințe zilnice de radioterapie clasică și chimioterapie”, a explicat dr. Claudiu Hopîrtean, medic specialist radioterapeut Medisprof Cancer Center.
O sedință de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro
Aparatul folosit în cadrul Medisprof, cel mai mare spital oncologic privat din vestul țării, a costat aproximativ 4,5 milioane de euro. O secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate, iar statul român decontează aceste costuri.
”Nu este nici un motiv pentru care Ministerul Sănătății/Casa de Asigurări să deconteze din banii contribuabililor aceste tratamente doar dacă sunt efectuate în străinătate. În acest context, am decis să oferim această terapie gratuit pacienților, la clinica Medisprof, până când statul le va asigura șansa la viață”, afirmă Dr. Adrian Udrea, Director Medical Grup Medisprof.
”Obiectivele de îndeplinit din Planul de combatere a cancerului în România ar putea să ne aducă mai aproape de planul european, dar la nivel de infrastructură, fonduri și formare de personal, România are un retard considerabil față de țările europene, iar pacienții oncologici nu își permit să aștepte. Încă din 2021, Medisprof a introdus împotriva statului român o acțiune în justiție prin care i-am solicitat includerea în cadrul Programelor Naționale de Sănătate Publică – Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie și a radioterapiei stereotactice cu consecința decontării acestui serviciu prin sistemul de asigurări sociale de sănătate din România (CNAS), iar instanța de fond ne-a dat câștig de cauză. Din păcate, soluția primei instanțe a fost atacată cu recurs de către pârâți – Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, termenul de soluționare fiind stabilit pentru data de 04.05.2023! Sunt doi ani în care pacienții ar trebui să își plătească singuri astfel de tratamente sau să continue să plece în Vestul Europei, deși dispun chiar aici acasă, în Vestul României, de metodele de diagnostic și tratament”, a adăugat Dr. Adrian Udrea.
Campania Asociației Medisprof este susținută de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, formată din 26 de asociații de pacienți cu cancer, aparținători și voluntari, care activează pe plan local, la nivelul județelor. ”Radioterapia stereotactică în România nu poate aduce decât avantaje pacienților. Vorbim despre beneficii de ordin medical, terapeutic, pentru că scurtează timpul de iradiere a pacientului, dar și din punct de vedere psihologic, pentru că nu mai vorbim de 25-30 de ședințe. Scurtarea timpului, pentru pacientul greu încercat cu cancer, are impact asupra confortului psihologic și asupra calității vieții acestuia. Vorbim, așadar, numai despre avantaje și, cu siguranță că și noi, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, vom face presiuni pentru decontarea acestei tehnici de radioterapie, atât de așteptată și la noi. Așa cum poate fi decontată în străinătate, ar trebui să fie și în România, pentru a nu mai pune pe drumuri oamenii. Avem promisiuni în acest sens de la decidenții din Sănătate, dar nu ne îmbătăm cu apă rece, vom face presiuni constructive pentru decontarea acestui serviciu mult așteptat”, declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Cu o experiență de 19 ani în sectorul medical privat, Grupul Medisprof a deschis prima clinică medicală oncologică în anul 2010. În 2017, a fost inaugurat Medisprof Cancer Center, cel mai mare spital privat de oncologie din Vestul României. Asociația Medisprof a fost fondată în anul 2011, iar în 2021, a strâns fonduri în valoare de 242.000 euro pentru diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar. Din suma strânsă din donații, peste 300 de oameni cu suspiciuni de cancer au beneficiat gratuit de investigații costisitoare, iar câteva zeci dintre aceștia, beneficiază deja de tratament.