Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) desfășoară, în perioada 7-11 noiembrie 2016, o campanie media pentru promovarea raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente, în cadrul unui demers european de creștere a conștientizării (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe – SCOPE). Campania se desfășoară prin intermediul unui material video care relatează povestea unui pacient la care apare o reacție adversă la un medicament.
“Cel mai important obiectiv al activității noastre este acela de a asigura pacienții că medicamentele pe care le folosesc corespund unor standarde înalte de calitate și eficacitate și ca le pot utiliza în condiții de siguranță. Prin campania pe care o desfășurăm, urmărim să venim în sprijinul publicului, al pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății, astfel încât să poată raporta posibilele reacții adverse și îi încredințăm că rapoartele pe care ni le transmit sunt importante pentru noi. Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate, folosind Fișa pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente, disponibilă pe website-ul ANMDM, se poate contribui la îmbunătățirea siguranței medicamentelor”, a spus dr. Nicolae Fotin, președintele ANMDM.
Autoritățile se bazează pe raportarea reacțiilor adverse suspectate, cunoașterea acestora contribuind la siguranța administrării medicamentelor de pe piață. Datorită raportării reacțiilor adverse s-a decis: retragerea de pe piață a spray-urilor care conțin fusafungina, utilizate în tratamentul infecțiilor căilor respiratorii, din cauza apariției de reacții alergice grave și a unor dovezi insuficiente privind beneficiul pentru pacient; restricționarea utilizării medicamentelor care conțin codeină, atât în tratamentul tusei și al răcelii, cât și în tratamentul durerii la copii, din cauza riscului de apariţie a reacţiilor adverse grave, inclusiv a tulburărilor respiratorii; suspendarea autorizației de punere pe piață pentru medicamentele cu administrare orală care contin ketoconazol, ca urmare a evaluării datelor disponibile care au condus la concluzia că beneficiul acestor medicamente în tratarea infecţiilor fungice a încetat să mai depăşească riscul de afectare hepatică.