Reabilitarea medicală, esențială pentru reintegrarea pacientului în societate

0

Reabilitarea medicală este obligatorie pentru reintegrarea pacientului în familie și în societate, consideră specialiștii. „După reanimare, trebuie să urmeze reabilitarea medicală, pentru binele pacientului!” – este deviza ultimei ediții a Congresului Național Anual de Reabilitare Medicală (13-15 octombrie, București) care abordează teme precum: afecțiuni neurologice, afecțiuni ale mușchilor, articulațiilor și osului, durerea, medicină fizică și balneologie, precum și reabilitare medicală.

„Orice afecțiune cronică sau accident sever duce la pierderea unor abilități, ceea ce determină un grad mai mare sau mai mic de dizabilitate; pe cale de consecință, intervenția de a REabilita persoana este nu numai logică, ci este o necesitate și, nu în ultimul rând, un drept al persoanei – conform OMS și Convenției ONU a Drepturilor Oamenilor cu Dizabilități. Reabilitarea va ajuta persoana să ducă o viață independentă, să se reintegreze în familie și în societate și să se bucure de o calitate bună a vieții. Din acest motiv, am propus ca Reabilitarea Medicală să fie inclusă în Strategia Națională de Sănătate 2022-2030.”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mihai Berteanu, președintele Societății Române de Reabilitare Medicală.

Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a subliniat la eveniment importanța continuității în gândire și acțiune, iar cei o sută de ani ai Societății Române de Reabilitare Medicală sunt o dovadă în acest sens: „Este impresionantă evoluția tehnologiei și este esențial să integrăm cât mai rapid cele mai noi și inovatoare descoperiri în actul medical. Printr-o abordare integrativă și o colaborare interdisciplinară, putem reda independența oamenilor și îi putem sprijini în efortul lor de reintegrare socio-profesională.”

Consilierul prezidențial Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun a menționat creșterea la nivel mondial a nevoii de reabilitare și ritmul accelerat al inovării digitale ce a permis accesul pacienților la servicii de calitate. „În contextul îmbătrânirii populației, unul dintre principalele noastre obiective este dezvoltarea domeniului de recuperare medicală. Acest lucru se poate face printr-o colaborare integrată și prin utilizarea celor mai noi tehnologii minim invazive pentru o reinserție în familie și în societate cât mai rapide. Această specialitate va întregi actul curativ al celorlalte specialități. Am mare încredere în specialiștii noștri din acest domeniu, de aceea am regândit valoarea contractelor și a pachetelor disponibile cetățenilor începând cu anul 2023 și translatarea serviciilor de specialitate a venit ca un lucru firesc”, a menționat Conf. Univ. Dr. Adela Cojan – președintele CNAS. Patrimoniul balnear al României reprezenta o treime din patrimoniul Europei. Este importantă valorificarea acestei resurse, de aceea, Societatea Română de Reabilitare Medicală a fost principalul artizan al modificărilor Contractului Cadru cu Casa Națională de Asigurări de Societate în perioada 2014-2022, a menționat Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea.

Medicina de prevenție are un rol definitoriu în societate, iar dezvoltarea ei este un lucru absolut obligatoriu, a explicat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga – rector UMFCD. ” La începutul secolului, progresul tehnologic era imposibil de prevăzut, dar iată că în prezent avem acces la invenții și tehnologii care ne ajută să redăm independența pacienților și posibilitatea unei reintegrări socio-profesionale cât mai rapide. Datorită procesului de reabilitare, imposibilul poate deveni posibil. De aceea, trebuie să punem accentul pe un management eficient și pe echipe multidisciplinare”, a completat prof. Jinga.

Societatea Română de Reabilitare Medicală a împlinit în acest an 100 de ani, fiind continuatoarea Asociației de Hidrologie Medicală și Climatologie înființată în 1922. Atunci, elementul terapeutic principal îl constituiau factorii naturali existenți în stațiunile balneare: nămolul, climatul, mofetele, apele minerale.  Astăzi, acești factori naturali au început să fie considerați soluții complementare la principalele metode de reabilitare: medicamente inovative, intervenții minim-invazive, mijloace de investigație sofisticate, dispozitive robotizate, exoscheleți, dispozitive cu realitate augumentată și virtuală.

În România sunt peste 1500 specialiști în medicină fizică și de reabilitare și peste 350 de rezidenți în pregătire, fapt care asigură dezvoltarea și pe viitor a specialității, dar mai ales premisele ca persoanele cu dizabilități să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.