Relațiile interumane, predictor pentru calitatea vieții

0

Calitatea relațiilor interumane reprezintă cel mai bun predictor cu privire la calitatea vieții, a afirmat Paul Olteanu, fondator Mind Architect, citând Harvard Study of Human Development, cel mai amplu studiu din istoria omenirii, care se desfășoară din anul 1933 și până în prezent. Astfel, pentru a menține o calitate ridicată a vieții avem nevoie să cultivăm în mod optim relațiile cu cei dragi nouă și, de asemenea, să avem grijă de sănătatea noastră fizică și psihică.

„Trăim în cea mai pașnică, prosperă, sănătoasă și longevivă perioadă din istoria omenirii, dar totodată, cu cea mai mare rată de sinucideri la copiii între 11 și 14 ani. Dacă în exterior trăim unul din cele mai bune momente să fii în viață, merită să te întrebi ce anume din interiorul nostru ne duce în acel spațiu emoțional și comportamental? (…) Ne mișcăm din ce în ce mai puțin, dormim din ce în ce mai puțin, suntem stimulați din ce în ce mai mult iar sistemul nostru nervos nu a evoluat pentru acest tip de bombardament,” a avertizat Paul Olteanu în cadrul conferinței The Stakeborg Talks, adăugând că ar trebui să avem grijă la ce tipuri de stimuli ne expunem mintea, în același mod în care avem grijă la tipurile de nutrienți la care ne expunem corpul.

Obiceiul care crește nivelul de dopamină cu 250%

Potrivit lui Paul Olteanu, unul din motivele pentru care renunțăm greu la obiceiurile nesănătoase este că acestea sunt realizate „pe pilot automat”, fără un consum însemnat de energie, pe când conștientizarea impactului negativ al acestora este făcută cu ajutorul cortexului prefrontal din creier, o zonă energofagă.

„Cortexul prefrontal este regiunea din creier cu ajutorul căreia efectuăm cele mai complexe și evoluate lucruri, din acest motiv consumând aproximativ 80% din necesarul de energie al creierului. Fumatul, de pildă, crește nivelul de dopamină în starea fazică, deci spike-urile, cu 250%. Tatăl meu, antreprenor din anii ’90, fumează țigară după țigară. Fumatul crește nivelul de dopamină în rețeaua de recompensă, dar face rău fizic. Faptul că îi explic aceste lucruri tatălui meu nu îl determină să nu mai fumeze pentru că obiceiurile sunt subcorticale. Toate acestea se întâmplă pe pilot automat, cu minim consum de energie, pe când conștientizarea ideii că țigara îi face rău cere mai mult consum de energie,” afirmă Paul Olteanu, adăugând că dușul rece este un obicei care, la fel ca fumatul, crește nivelul de dopamină cu 250%, fără a veni însă la pachet cu restul efectelor negative ale tutunului.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.