Rețeta elecronică va fi implementată din iunie

0

Prescripția electronică va începe să fie implementată din luna iunie, iar distribuția cardului de asigurat va începe din luna august și se va face cu ajutorul medicilor de familie, a anunțat într-o conferință de presă președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță.

El a menționat că aceste proiecte vor contribui la reducerea fraudelor din sistem, pe care le-a estimat la 200 – 300 de milioane de euro, sumă pe care a apreciat-o ca fiind “de bun simț”, raportat la suma de aproape 5 miliarde de euro pe care o gestionează CNAS. “Orice sistem are o fraudă de 2 – 3%, poate 5%”, a punctat Duță adăugând că o estimare mai exactă a nivelului fraudelor va fi făcută publică în perioada următoare, cu ajutorul unui organism european care derulează această evaluare.

De asemenea, președintele CNAS a menționat că ponderea cheltuielilor cu medicamentele în bugetul CNAS este de 33%, în timp ce în Europa nivelul nu depășește 25%, astfel că în perioada următoare consumul cu medicamentele nu va mai crește, însă va fi obținut un acces mai bun printr-un management mai bun al fondurilor.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.