Rezultatele campaniei de testări gratuite FABC și un nou program de screening pentru cancerul mamar inițiat de MS

0

Peste 1200 de oameni din 12 sate din Ardeal (județele Cluj, Sibiu, Bistrița Năsăud, Alba)  au beneficiat de consult și investigații medicale gratuite în cadrul campaniei ”Nu am făcut destul!”, inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și ajunsă anul acesta la a cincea ediție.

Datorită acestei campanii, 990 de femei și-au făcut ecografii mamare, 124 au primit recomandare pentru mamografie, 109 dintre ele au mers la radiolog. Dintre ele, 12 au făcut biopsie și trei au suferit intervenții chirurgicale. Investigaţiile gratuite oferite au fost: verificarea tensiunii, a pulsului, a glicemiei, stabilirea indicelui de masă corporală, realizarea de ecografie mamară, spirometrie, dermatoscopie, măsurarea vârstei arterelor, EKG, acestea fiind desfășurate de Medici specialiști, rezidenți, farmaciști și studenți din Organizația Studenților Mediciniști Cluj. Campania s-a desfășurat în perioada 13 octombrie – 25 noiembrie în sate din județele Cluj, Sibiu, Bistrița Năsăud și Alba; ”Nu am făcut destul” a fost inițiată ca un proiect de investigaţii gratuite pentru cancerul mamar, în scopul de a oferi un argument în plus Ministerului Sănătății (MS) pentru implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân.  

La evenimentul de închidere al campaniei, Tiberiu Brădățean, secretar de stat în MS a anunțat începerea unui program de screening pentru cancer mamar, finanțat prin fonduri europene. Proiectul va începe anul viitor, iar valoarea sa totală este de aproximativ 20 de milioane de euro. Primei etape, dedicate elaborării metodologiei, creării unui registru de pacienți, formării personalului și inițierii unei campanii de informare publică, îi este alocată suma de patru milioane de euro, beneficiarul fiind Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuță. Cea de-a doua etapă, cu buget în valoare de 16 milioane de euro, presupune derularea propriu-zisă a screeningului la cel puțin 30.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Acestea vor trece printr-un consult medical și, dacă este nevoie, li se va asigura mamografie/ecografie mamară, examen histopatologic și excizia leziunilor.  

”Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de sân în fiecare an și puțin mai mult de 10.000.000 de femei în România. Asta înseamnă că o femeie din 1000 va fi diagnosticată cu cancer de sân anul ăsta. Noi am consultat 1.120 de femei și după mamografii, ecografii, biopsii și operații avem trei suspiciuni de cancer. Și dacă ar fi doar campania de educare pe care am desfășurat-o în satele acestea, faptul că 1.120 de femei, care cel mai probabil nu s-ar fi dus la ginecolog pentru o ecografie mamară, s-au gândit la cancerul de sân, la importanța autopalpării, a controalelor anuale regulate și poate au mai vorbit cu încă o mie de femei despre asta, și tot mi se pare o campanie reușită”, spune Cezar Irimia, președintele FABC. Dr. Kudor Zoltan, medic ginecolog, tehnician imagist, participant la campanie, a adus în discuție exemplul de bune practici al Australiei în ceea ce privește scăderea incidenței de cancer cervical la sub 2% în zece ani, prin intermediul vaccinării. ”Un program de screening este o necesitate. În vest, după programele de screening inițiate în anii 90 acum se culeg roadele; așadar și la noi în următoarea decadă se va vedea o schimbare ca urmare a proiectelor începute acum”, a spus dr. Cătălin Costovici, medic oncolog.   

Cezar Irimia a subliniat importanța introducerii orei de educație medicală în școli pentru a susține demersurile de prevenție inițiate de autorități.

Din campania de anul acesta a reieșit că 55% dintre femeile testate nu și-au făcut niciodată control la sâni, iar 42% nu și-au făcut niciodată autopalpare. Una dintre femeile testate a răspuns la chestionarul pe care îl completează toți cei care participă la consulturile medicale pe perioada campaniei, că a făcut ultimul control la sân acum 34 de ani, în 1984. Una din zece femei are o rudă cu cancer de sân sau cancer ovarian – un factor de risc pentru ambele forme de cancer. În ceea ce privește dermatoscopiile, 21% dintre cei consultaţi au spus că au probleme cu alunițele. Cu toate acestea, 74% dintre ei nu s-au dus la medic pentru acestea. Dermatoscopiile au evidențiat 34 de suspiciuni (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom, nevi cu atipii). Dintre cei depistați cu suspiciuni, 56% nu au știut că este ceva în neregulă, 32% au știut, dar nu au mers la medic (”am tot lăsat”, ”de teamă să nu devină malign”, ”din lipsă de timp”, ”nu m-au deranjat”, ”nu mă dor” etc.), 12% știau și fuseseră deja la un control dermatologic. De asemenea, 71% dintre persoanele consultate nu au făcut niciodată spirometrie. 39% nu au făcut niciodată radiografie. 33% au răspuns cu „Da” la întrebările ”Tușiți de mai mult de o lună?”, ”Gâfâiți când faceți efort?”, ”Simțiți că nu mai aveți aer?”

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.