Româncele, slab informate în legătură cu infecția HPV

0

Aproape 70% din românce declară că nu au auzit de infecția cu virusul HPV care cauzează cancer de col uterin; dintre cele care au auzit despre această infecție, doar jumătate sunt conștiente că atât bărbații, cât și femeile,  pot fi purtători sau chiar se pot îmbolnăvi în urma infecției cu acesta, se arată într-un comunicat de presă al MSD România lansat cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării (24-30 aprilie 2018). Compania farmaceutică a inițiat campania ”Protejează-i aripile!”, primul instrument digital menit să îi ajute pe români să își verifice și să își îmbunătățească cunoștințele cu privire la infecția cu HPV și la prevenția prin vaccinare. Testul HPV IQ este un test simplu de realizat, menit să verifice că româncele au cunoștințele minim necesare pentru a fi corect informate cu privire la bolile provocate de HPV.

Disponibil pe website-ul  campaniei www.protejeaza-tedehpv.ro, testul va fi promovat în perioada următoare printr-un parteneriat cu unii dintre cei mai vizibili bloggeri de sănătate și parenting din România. Alcătuit dintr-un set de întrebări cu grade diferite de complexitate, testul HPV IQ ajută la fundamentarea unor informații cheie despre bolile provocate de HPV, modalitățile de transmitere a infecției, prevenția și diagnosticul acesteia.

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus.  Aceasta este responsabilă pentru apariția a șase tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar. Numărul cazurilor de cancer orofaringian pentru care HPV este responsabil diferă de la o regiune geografică la alta: unu din două cazuri de astfel de cancer diagnosticat în America de Nord sau Japonia sunt provocate de o tulpină HPV, în timp ce doar 20% din cazurile din Europa de Sud sunt asociate infecției cu HPV.

 

Fiind o infecție cu transmitere sexuală, abstinența este cea mai sigură metodă de prevenție a acesteia .O altă metodă de prevenție, recomandată la nivel internațional, este vaccinarea anti-HPV. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesar să considerăm cancerul de col uterin, dar și celelalte boli provocate de infecția cu HPV drept probleme de sănătate publică globale .

În cei peste zece ani de la debutul vaccinării, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt . Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu până la 80% .

În România, această infecție provoacă un număr record de cazuri de cancer de col uterin, în contextul în care țara noastră înregistrează cea mai mare incidență și mortalitate prin această boală din întreaga Uniune Europeană .

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.