„România are sânge de rocker”: numărul donatorilor de sânge a crescut cu 20% într-o lună

0

 Patru din zece români susțin că au donat sânge cel puțin o dată în viață, motivațiile din spatele acestui gest fiind diverse, arată un studiu național realizat pe pe platforma de research online Ivox.ro la solicitarea „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, matinalul ROCK FM.

 Cei mai mulți dintre donatori (65%) au dorit să facă o faptă bună. Aproape 20% dintre cei care au donat sânge au făcut acest lucru atunci când un apropiat a avut nevoie, iar 15,5% au donat pentru că au auzit că este benefic pentru sănătate. Aproximativ 3% dintre respondenți au donat la momentul Colectiv pentru pacienții care aveau nevoie de transfuzii sanguine. Circa 60% dintre cei care au donat spun că a trecut mai mult de un an de când au donat ultima oară, în timp ce potrivit medicilor, ideal ar fi ca oamenii să doneze de două ori pe an.  

4 din 10 români nu îndeplinesc criteriile de donare

Dintre cei care nu au donat sânge niciodată, aproape jumătate (45%) susțin că nu îndeplinesc criteriile de donare, 25% spun că au amânat momentul din diverse motive, iar 15% nu au donat sânge pentru că le este frică de ace. Dar dacă ar afla că stă doar în puterea lor să salveze viața cuiva, 87% dintre respondenți nu ar sta pe gânduri să doneze.

Majoritatea participanților la studiu (41%) cred că rata scăzută a donării de sânge se datorează faptului că oamenii nu au cultura de a face bine, iar 25% cred că donarea de sânge nu a fost promovată sufficient; 20% cred însă că multe miturile legate de donare i-au oprit pe oameni.

Campania „România are sânge de rocker” a fost inițiată în mai de Razvan Exarhu, realizatorul matinalului Morning Glory, de la ROCK FM, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Donorium, în contextul unei nevoi de sânge duble față de cât se recoltează.

România se plasează pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge în Europa: doar 1.7% dintre români donează sânge, de aproape 10 ori mai puțin decât danezii, de 9 ori mai puțin decât britanicii și de 7 ori mai puțin decât olandezii.  În plus, în primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, s-au înregistrat cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018, iar nevoia de sânge actuală este dublă față de cât se recoltează. Cinci trupe rock românești s-au alăturat campaniei, lansând cover-uri rock după cele mai cunoscute șlagăre românești, pentru a mobiliza oamenii să doneze sânge.  

Seria a fost începută de Trooper, care a cântat un cover rock după melodia „Te aștept să vii”, interpretată de Mirabela Dauer și a fost continuată de Byron, care a oferit o infuzie de rock șlagărului „Uite așa aș vrea să mor”, interpretat de Gică Petrescu. Și trupa Nighlosers a reinterpretat în varianta rock celebra melodie „Dacă pleci” a lui Cătălin Crișan. Vița de Vie a fost cea de-a patra trupă care s-a alăturat campaniei, interpretând melodia „Proverbe” a lui Marius Țeicu. COMA a încheiat seria coverurilor cu șlagărul „Aproape liniște” al Aurei Urziceanu, în variantă rock.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.