Românii, europenii cu cei mai mulți dinți lipsă

0

Trei din zece români nu mai au niciun dinte natural, iar 70% dintre români și-au pierdut cel puțin un dinte. Numărul implanturilor dentare s-a triplat în România, în ultimii cinci ani, ca urmare a campaniilor de educare a populației, arată un studiu al ADOM (Asociația Dental Office Managers), prima asociație din România ce reunește și specializează manageri pentru clinicile dentare.

Studiul a analizat 18.000 de pacienți, bărbați și femei, care locuiesc în mediul urban (în proporție de 90%), de-a lungul a două perioade comparative de 5 ani, 2008-2012 și 2013-2017 (sfârșitul lunii iulie).

Cercetarea a arătat o preocupare tot mai mare a românilor față de tratamentele cu implanturi dentare: numărul celor care le accesează este de trei ori mai mare, în prezent, față de acum cinci ani. Dacă în perioada 2008-2012, 31% din pacienții care s-au prezentat la medicul dentist au solicitat tratamente cu implant dentar și au fost realizate 1.300 de astfel de tratamente, în intervalul 2013-2017, 68% dintre pacienții care s-au prezentat la medicul stomatolog au solicitat tratamente cu implant dentar și au fost realizate 3.900 de astfel de proceduri.

Tratamentele stomatologice greșite, una dintre cauzele pierderii dinților

România se numără printre populațiile cu cele mai grave probleme dentare din Europa, dar și la nivel mondial. Șapte din zece români și-au pierdut cel puțin un dinte, potrivit datelor Eurobarometru, iar trei din zece nu mai păstrează niciun dinte natural.

În comparație, între 35% și 40% din populația Europei și SUA și-a pierdut cel puțin un dinte și se estimează că 26% dintre adulți își vor pierde toți dinții, până la vârsta de 74 de ani, potrivit American Association of Oral and Maxilofacial Surgeons. În cazul fumătorilor, situația este și mai sumbră: 13% dintre fumători și-au pierdut complet dinții, comparativ cu 8% dintre foștii fumători și 5% dintre persoanele care nu au fumat niciodată.

„Lipsa unui dinte poate părea un lucru minor, însă gravitatea trebuie evaluată din mai multe puncte de vedere: vârsta pacientului, poziția dintelui lipsă, etc. Nu doar lipsa igienei dentare poate conduce la pierderea dinților, ci și lucrările stomatologice greșite, așadar experiența și specializarea unui medic în implantologie contează foarte mult în alegerea unui astfel de tratament. Lipsa unui dinte este o problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp, întrucât efectele se răsfrâng asupra celorlați dinți, dar și asupra întregului organism”, explică Dr. Dragoș Calangiu, medic specialist în implantologie dentară în cadrul DENT ESTET.

Piața globală de implantologie dentară este în creștere. Dacă în anul 2015, aceasta era estimată la 7,365.7 milioane de dolari, până în anul 2021, este estimat că va ajunge la 12,32 miliarde de dolari, cu o creștere de 7,2% anual.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.