S-a stins prof. univ. dr. Dan Riga

0

S-a stins din viață prof. univ. dr. Habil. Dan Riga, membru titular al AOSR, președintele Secției de Științe Medicale, personalitate de prestigiu a neurologiei românești, recunoscută pe plan național și internațional, o somitate a științelor medicale, a anunțat Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR). ”Prin dispariția sa, AOȘR pierde o personalitate emblematică; amintirea profesorului Dan Riga va rămâne vie printre colegii săi și în memoria instituției”, a comunicat AOȘR.

Prof. univ. dr. Dan Riga a absolvit UMF Carol Davila in 1971, cu media 10. Doctor în ştiinţe medicale, specializarea neuroştiinţe, din 1976, cu teza “Studii asupra citochimiei ultrastructurale a ionilor (Na+, Ca++) din sistemul nervos central”, s-a preocupat în special de medicina antiîmbătrânire și patologia stresului.

A fost un reputat cercetător, coordonând începând din 1972 peste 50 de proiecte de cercetare terapeutică și interdisciplinară (preclinică, clinică și farmaceutică) cu instituţii de cercetare şi universitare din Bucureşti, Timişoara, Arad. În anul 2008 a primit Acreditarea standardului de performanţă din ultimii 5 ani (2003-2007) din partea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică pentru Compartimentul de cercetare şi profilaxie a stresului (dr. Sorin RIGA și dr. Dan RIGA), înființat la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alex. Obregia, Bucureşti, ca unitate componentă a Sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.

Are patru invenţii, trei brevetate la nivel național, și un patent international, legat de o clasă de medicamente anti-stress și anti-aging drug (Class of the Antagonic-Stress® drugs-Dr. Dan RIGA & Dr. Sorin RIGA, România).

A publicat două cărți, “Medicina anti-îmbătrânire şi ştiinţele longevităţii”, 2007, și “Stresologie, adaptologie și sănătate mintală”, 2008, precum și numeroase capitole în tratate, monografii tematice, enciclopedii, peste 100 de lucrări publicate, dintre care 19 în reviste ştiinţifice din străinătate cotate ISI, specializate în neurologie și științele îmbătrânirii.

Prof. univ. dr. Dan Riga a fost colaborator al revistei Medica Academica, semnând numeroase materiale științifice și inițiind o serie de articole despre premiere românești în medicina și știința universală.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.