Sanofi România: Stocurile de sulfat de hidroxiclorochină din farmacii sunt doar pentru indicațiile aprobate

0

În  ultima perioadă, Sanofi România se confruntă cu un număr extrem de mare de solicitări pentru medicamentul Plaquenil® 200 mg (sulfat de hidroxiclorochină), comparativ cu necesarul pieței locale de până acum, situația fiind similară în toate țările afectate de COVID-19, la nivel mondial. Solicitarea a apărut pe fondul pandemiei COVID-19, întrucât clorochina este considerată una dintre substanțele care ar putea reprezenta o soluție de tratament pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Compnia a precizat, într-un comunicat de presă, că, până în prezent, nu există dovezi clinice suficiente pentru a trage concluzii cu privire la eficacitatea sau siguranța clinică a hidroxiclorochinei (sau clorochinei) în tratarea afecțiunii COVID-19. Rezultatele preliminare ale diverselor studii independente necesită analize suplimentare și studii clinice mai robuste și mai ample pentru a evalua raportul beneficiu/risc al medicamentului Plaquenil® în tratamentul COVID-19.

Compania farmaceutică a confirmat că asigurarea stocului necesar pentru pacienții aflați deja în tratament cu acest medicament, conform indicațiilor din prospectul medicamentului, reprezintă o prioritate și că va continua să livreze în piață stocurile necesare pentru acoperirea nevoilor de tratament ale acestora, potrivit unui comunicat de presă.

În acest moment, conform reglementărilor în vigoare, respectiv a autorizației de punere pe piață, Plaquenil®  este indicat în: poliartrită reumatoidă (inflamaţia articulaţiilor), artrită juvenilă idiopatică (la copii), lupus eritematos sistemic şi discoid (o boală ce afectează pielea şi organele interne), afecţiuni ale pielii produse de lumina solară. De asemenea, Plaquenil® este recomandat în: prevenirea malariei şi tratamentul atacurilor acute de malarie produsă de Plasmodium vivax, Plasmodium ovale şi Plasmodium malariae sau de specii sensibile de Plasmodium falciparum.

Sanofi subliniază că stocurile asigurate în farmaciile de circuit deschis de către Sanofi, prin intermediul partenerilor săi comerciali, sunt destinate exclusiv utilizării de către pacienții aflați sub tratament conform indicațiilor aprobate. În contextul cererii crescute, compania recomandă pacienților sub tratament cu Plaquenil® pentru una din indicațiile precizate și care întâmpină dificultăți în a-și procura medicamentul,  să meargă cu rețeta compensată în cea mai apropiată farmacie pentru ca, în baza obligației de serviciu public, farmacia să poată comanda produsul la distribuitorii cu care aceasta se află în relații comerciale.

Sanofi nu recomandă și nu susține eliberarea din farmacii a medicamentului Plaquenil® în vederea administrării în afara indicațiilor aprobate – cum ar fi, de exemplu, tratamentul pacienților cu afecțiunea COVID-19 sau alte afecțiuni off label. Aceste solicitări, dacă există, trebuie gestionate exclusiv de către autoritățile din domeniul sănătății.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Sanofi a donat Plaquenil® 200mg (sulfat de hidroxiclorochină), conform necesarului transmis. Atât gestionarea, cât și distribuția cantităților donate se fac exclusiv de către autorități, prin intermediul distribuitorului C.N. Unifarm S.A, către o listă de unități spitalicești decisă de către Ministerul Sănătății, se precizează în comunicatul de presă respectiv.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.