Săptămâna glaucomului: Consultul oftalmologic, singura modalitate de a ține afecțiunea sub control

0

Infografic_Saptamana Mondiala a GlaucomuluiAproximativ 140.000 de români sunt diagnosticați cu glaucom, însă statisticile mondiale arată că, în general, numărul real al celor care suferă de această afecțiune este dublu, potrivit unui comunicat al Societății Române de Glaucom.

Glaucomul este, în general, diagnosticat târziu pentru că, în perioada de început a bolii, nu are simptome. Pe măsură ce afecțiunea avansează, pacientul îşi desfăşoară cu mai multă dificultate activitățile de zi cu zi, începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur, accidente care îl determină să meargă la oftalmolog, însă în acel moment este deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat. Pacienții cu glaucom au o presiune intraoculară crescută (patologic), ceea ce duce în timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Pe măsură ce nervul optic se deteriorează, câmpul vizual al pacientului se îngustează, fapt care duce la pierderea treptată a vederii și în final la orbire.

,,Glaucomul nu este o boală reversibilă. Odată ce câmpul vizual al pacientului se îngustează, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%. Tratamentele disponibile astăzi, însă, sunt foarte eficiente în a opri evoluția afecțiunii. De aceea este esențial ca fiecare persoană, cu precădere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, să meargă regulat la medic pentru un control oftalmologic”,  a declarat Prof. Dr. Dorin Chiseliță, Preşedintele Societății Române de Glaucom.

Anumite categorii de persoane au un risc mai mare de a dezvolta glaucom şi anumiți factori de risc precum: vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul crește de 6 ori); persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinţi, fraţi, copii) diagnosticate cu glaucom prezintă o creștere de 4-9 ori a riscului; cele care suferă de afecțiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculară crescută; cele cu miopie severă; cele care urmează un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular.

Perioada 6-12 martie este Săptămână Mondială a Glaucomului și în toată lumea se organizează manifestări care urmăresc să atragă atenția asupra acestei afecțiuni şi să convingă cât mai multe persoane să meargă la medic. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global 80 de milioane de pacienți suferă de glaucom, iar această afecțiune este responsabilă pentru 12% dintre cazurile de orbire.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.