Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată prin muzică

0

Asociația SAMAS celebrează anul acesta Săptămâna Mondială a Alăptării prin muzică. În perioada 1-7 august, în cinci maternități din București, Iași, Cluj, Timișoara și Pitești, cinci artiste lirice vor interpreta a capella compozițiile ”Mille cherubini in coro” de Alois Melichar și liedul “Cântec de leagăn” (Wiegenlied) de Franz Schubert, potrivit unui comunicat de presă.

Momentele artistice susținute de sopranele Crina Vezentan, Andreea Vlaicu, Andra Bivol Costea, Lavinia Bocu, Angelica Solomon și Andreea Stoica,  care marchează astfel Săptămâna Mondială a Alăptării, vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale Asociației SAMAS.

Evenimentele vor respecta toate condițiile de siguranță impuse de fiecare spital.

„Săptămâna Alăptării este un eveniment special în fiecare an, când facem tot ce știm mai bine ca să celebrăm acest dar unic de nutriție, protecție și sănătate pentru bebeluș. Încurajăm mamele să alăpteze, instruim cadrele medicale ca să sprijine activ alăptarea și comunicăm mesaje de normalizare a alăptării pentru societatea românească. În 2021, Săptămâna Alăptării este cu atât mai mult  o ocazie pentru sărbătoare, deoarece noi, Asociația SAMAS,  am  reușit să implementăm cel mai util și eficient program național pentru alăptarea în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid-19: ”SAMAS la Bine și la Greu”. A fost un an în care am realizat încă o dată, că pentru a reuși, alăptarea are nevoie de susținerea tuturor. De aceea, mama și bebelușul trebuie înconjurați cu dragoste, sprijin, îndrumare și înțelegere de cadre medicale, familie, comunitate și societate, întocmai ca o simfonie ce ajunge la armonie numai dacă toți artiștii, de la soprană la ultimul clopoțel, lucrează împreună. De aici, ideea de a sărbători alăptarea prin muzică anul acesta”, a explicat Ana Măiță, reprezentant al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor.

Nu întâmplător compozițiile interpretate de artistele invitate de Asociația SAMAS să celebreze Săptămâna Mondială a Alăptării sunt cântece de leagăn.

„Aceste cântece alimentează apropierea emoțională și ajută la formarea asocierilor dintre muzică, pe de o parte, și confort și securitate, pe de altă parte”, a afirmat psihologul Lavinia Bratu. Numeroase studii, derulate în unități de îngrijire a nou-născuților, au dovedit că sunetele cântecelor de leagăn ajută la îmbunătățirea somnului copilului, a semnelor vitale, susțin luarea în greutate, scad stresul și anxietatea și reduc semnificativ perioada de spitalizare.

Pe lângă funcția de liniștire și adormire, cântecele de leagăn au și o funcție educațională, ajutând la stimularea limbajului și a dezvoltării cognitive. Cântecul este un mijloc foarte natural și eficient de a familiariza copiii cu sunetele și cuvintele din limba maternă, a adăugat psihologul.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.