Săptămâna Mondială a Glaucomului: Doar jumătate dintre persoanele cu glaucom sunt diagnosticate

0

Sistemul medical din România este aliniat la nivelul vest-european privind tratarea glaucomului, problema care rămâne este, însă, subdiagnosticarea cauzată de faptul că această afecțiune nu are simptome în stadiile incipiente, a afirmat conf. Dr. Vasile Potop, membru în conducerea Societății Române de Glaucom, în cadrul unui eveniment dedicat Săptămânii Mondială a Glaucomului (12-18 martie).

”Prevenția este foarte importantă în condițiile în care costurile acestei afecțiuni reprezintă un efort foarte mare pentru orice societate, mai ales dacă pacienții ajung la medic târziu, când nu se mai poate face nimic și sfârșesc prin a orbi și deveni dependenți de cei din jur. Operația în sine, realizată în condițiile unui stadiu avansat de boală este riscantă și astfel este pus și medicul într-o situație dificilă”, a afirmat dr. Potop.

Controlul oftalmologic preventiv ar trebui realizat, în funcție de categorii de vârstă, astfel – înainte de 40 de ani ar trebui să mergem la medic o dată la patru ani, frecvența urmând să crească pentru a ajunge ca la peste 65 de ani să consultăm un oftalmolog cel puțin o dată pe an sau chiar la șase luni. Un factor de risc îl reprezintă antecedentele de glaucom în familie, precum și tensiunea intraoculară care este, de altfel, singurul factor de risc corijabil.

”Glaucomul e un proces, pentru o perioadă foarte lungă boala nu poate fi detectată. Aderența la tratament după diagnosticarea glaucomului este foarte importantă, însă, din cauza neplăcerilor pe care le au atunci când își pun picăturile, pacienții renunță de multe ori pentru că nu au simptome și pentru că nu își dau seama la ce se expun”, a explicat dr. Potop.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80 de milioane de oameni suferă de glaucom, această afecțiune fiind răspunzătoare de 12% din cazurile de orbire. Din cauza progresiei tăcute a bolii, până la 50% dintre persoanele afectate care trăiesc în țările dezvoltate nu sunt conștiente că au glaucom. În România trăiesc peste 140.000 de pacienți cu glaucom, potrivit estimărilor Societății Române de Glaucom.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.