Schimbări în clasamentul celor mai comune tipuri de cancer

0

Următorii 20 de ani vor aduce o schimbare în topul cancerelor care afectează oamenii, afirmă cercetătorii care au publicat acest clasament pe JAMA Network Open, potrivit medscape.com.

În prezent, în Statele Unite, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cel de sân, cancerul pulmonar, de prostată, cancerul colorectal și melanomul.

Până în 2040, melanomul va fi devenit al doilea cel mai comun tip de cancer, în timp ce cancerul de prostată va scădea în incidență până pe locul 14, prevăd autorii studiului. Cancerul de sân va fi cel mai diagnosticat tip de cancer, în timp ce cancerul pulmonar va scădea de pe poziția 2 pe 3, iar cancerul colorectal va rămâne pe poziția 4.

Autorii au realizat și un clasament al tipurilor de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate. În prezent, cele mai multe decese sunt cauzate de cancer pulmonar, urmat de cancerul colorectal, pancreatic și de sân. Până în 2040, în clasamentul cancerelor letale, decesele prin cancer de ficat, situate în prezent pe poziția a șasea, vor urca pe poziția a treia. În douăzeci de ani, cancerul de plămâni va fi cancerul cu cea mai mare mortalitate, urmat de cancerul pancreatic, cancerul de ficat și cancerul colorectal.

”Descoperirile noastre reflectă dinamica screeningului și a tratamentului în cancer, însă nu sunt *bătute în cuie*. Proiecțiile presupun că ratele și tendințele observate în prezent nu se vor schimba cu timpul”, a afirmat principalul autor, dr. Lola Rahib.

Uriașa scădere în incidența cancerului de prostată prezisă de autori va veni ca rezultat al schimbărilor în recomandările privind screeningul prin antigenul specific (PSA) din ultimii 15 ani, au afirmat cercetătorii. ”Ultima schimbare, în 2018, recomandă ca bărbații cu vârste între 55 și 69 de ani să poată solicita screeningul, în timp ce recomandările anterioare spuneau că nu este necesar în acest interval de vârstă. Schimbările în protocoale au influențat numărul de pacienți diagnosticați și vor influența acest aspect în continuare”, a afirmat dr. Rahib.

Screeningurile au influențat și incidența cancerului colorectal, subliniază autorii, afirmând că realizarea lor a fost asociată unei scăderi în numărul de cancere și decese, iar tendința va continua până în 2040.

În ceea ce privește cancerul de sân, autorii subliniază faptul că, deși numărul de cazuri de cancer de sân va continua să crească, numărul de decese cauzate de acest tip de cancer va fi în scădere. Această tendință este, de asemenea, atribuită screeningurilor mai eficiente și evoluției tratamentului, au spus cercetătorii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.