Screening pentru cancerul colorectal, inițiat de Ponderas Academic Hospital

0

Campania ”Treaba ta e treaba noastră”, inițiată de Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, a ajuns la 2.500 de teste FIT (imunochimice fecale) distribuite gratuit dintr-un total de 3.000. Campania, în parteneriat cu Johnson&Johnson Medical Devices Companies, reprezintă primul  program integrat de screening dedicat cancerului colorectal din mediul privat, urmărind depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.

Dintre cele 2.500 teste FIT, 1.700 au fost deja returnate si procesate. Au fost identificate 265 de rezultate pozitive, în urma cărora au fost efectuate 100 de colonoscopii. Echipa medicală a realizat cu succes 24 de intervenții endoscopice pentru tratarea unor leziuni precanceroase sau cu risc de malignizare (polipi colorectali) și 50 de proceduri minimal invazive pentru tratarea altor leziuni hemoragice (hemoroizi), potrivit unui comunicat de presă al Ponderas Academic Hospital.

Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă. Aceasta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină prezentă) în scaun – marker pentru anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Se recomandă efectuarea anuală a testului pacienților cu risc mediu de apariție a cancerului colorectal, care fac parte din populația asimptomatică peste 45 de ani. Pacienții cu risc crescut pentru aceasta patologie gravă, sunt cei cu un istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, respectiv boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă. Persoanele incluse în acestă categorie de risc crescut, necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani.

About Author

Raluca Bajenaru

Leave A Reply