Secvențierea genomică pentru gripă și virusul sincițial respirator

0

Secvențierea genomică a permis specialiștilor să urmărească noi variante ale SARS-CoV-2 pe tot parcursul pandemiei. Acum, cercetătorii britanici de la Wellcome Sanger Institute, în colaborare cu UK Health Security Agency, au în plan înțelegerea, prin aceeași metodă, a altor patogeni respiratori, de la gripă și până la virusul sincițial respirator. Studiul va dura cinci ani și începe în această primăvară, potrivit Reuters.

Până acum, oamenii de știință nu au avut acces la informații atât de detaliate în timp real privind acești viruși, așa cum a fost cazul cu SARS-CoV-2, a afirmat  Ewan Harrison, președintele Respiratory Virus and Microbiome Initiative. Aceste informații includ detalii precise privind modul de transmitere, precum și cum evoluează în fața răspunsului imun uman.

”Extinzând capacitatea de a secvenția de rutină acești viruși, putem să construim pe munca deja depusă cu Covid-19 și putem susține eforturile de cercetare privind transmiterea acestor viruși, dar și dezvoltarea de noi tratamente și vaccinuri”, a explicat Harisson. Scopul ar fi ca monitorizarea genomică de acest tip să devină norma pentru a susține deciziile de sănătate publică.

Numărul de cazuri de Covid-19, gripă și virus sinctițial respirator au crescut în această iarnă în emisfera nordică declanșând așa numita ”tri-epidemie” care exercită o presiune considerabilă asupra spitalelor în multe țări.

Echipa de cercetători a menționat că, pe viitor, această inițiativă ar putea răspunde unor întrebări privind cauza epidemiilor ca aceasta. Proiecul își propune, de asemenea, să secvențieze tot ce se găsește într-o singură probă nazală – virusuri, bacterii, fungi – și cum aceștia se schimbă pe parcursul infectării.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.