Simptomele menopauzei și impactul asupra activității profesionale

0

Impactul negativ pe care simptomele menopauzei îl au asupra activității profesionale constituie principala motivație pentru care pacientele se adresează Clinicii de Menopauză din cadrul Centrului de Sănătate a Femeii Medicover. În România, cercetările privind impactul menopauzei asupra femeilor în plan profesional și personal sunt încă la început.

În țările dezvoltate, femeile la menopauză reprezintă categoria cu cea mai rapidă creștere la nivelul câmpului muncii – 11% din totalul forței de muncă în acest moment. La nivel european, 10% dintre femei renunță la serviciu din cauza simptomelor menopauzei.

„Femeile aflate la menopauză sunt supuse unor presiuni importante, cu impact în toate aspectele vieții, de la probleme medicale asociate, la stări psihologice specifice și până la abandon profesional. Încurajăm prevenția și pacientele în gestionarea acestei etape, atât prin consultații medicale periodice, cât și prin informații pentru un stil de viață sănătos sau despre cele mai recente terapii de age management,” a explicat Dr. Iosif Niculescu, fondatorul primei clinici de menopauză din România.

Potrivit studiilor realizate la nivel internațional, trei din cinci (59%) femei, cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani, care se confruntă cu simptomele menopauzei, spun că acest lucru are impact negativ la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de CIPD, organismul profesional pentru resurse umane și dezvoltarea personalului din Marea Britanie. Printre simptomele enumerate de respondente se numără: tulburările de concentrare (65%), rezistență scăzută la stres (58%),  tulburări de dispoziție (52%). 30% dintre respondentele acestui studiu au afirmat că au fost nevoite să solicite zile libere din cauza severității simptomelor.

După primii trei ani de activitate, mai bine de jumătate din pacientele care au venit la clinica de menopauză în căutarea unei soluții pentru gestionarea simptomelor au fost diagnosticate cu probleme precum dismicrobism vaginal, atrofie vaginală importantă cu dispareunie (durere la contact sexual), modificări ale citologiei cervicale (PAP). Un procent important de 75% dintre paciente au prezentat simptome care necesitau intervenție sau tratament: modificări fiziologice, simptome vasomotorii, sindromul urogenital de menopauză.

O altă concluzie importantă este că 10% dintre pacientele clinicii de menopauză au vârsta sub 45 de ani. Printre miturile asociate menopauzei se numără convingerea că menopauza debutează doar după 45 de ani, sau că necesitatea unui control ginecologic scade după ce femeia a intrat în perioada de menopauză. În realitate, după vârsta de 50 de ani sunt extrem de importante screening-urile pentru cancer de sân, uterin, endometru, ovar, cu incidență ridicată, odată cu înaintarea în vârstă.

Aproximativ 25% dintre pacientele clinicii prezentau deja patologie medicală asociată cu menopauza: boli cardiace, boli vasculare, afecțiuni osteo-articulare, obezitate, probleme oncologice, tulburări de statică a organelor genitale – prolaps, tulburări endocrine.

„Femeile care fac tranziția la menopauză au și viața privată afectată de schimbările fiziologice specifice. Ele trebuie să facă față și modificărilor în structura familiei odată cu plecarea copiilor de acasă, dar și posibilelor neînțelegeri cu partenerul de viață. Cele mai multe dintre acestea se concentrează pe viața profesională în încercarea de a evita dificultățile care apar pe plan personal. Simptomele menopauzei precum transpirațiile profunde, senzația că totul arde, irascibilitatea, emotivitatea crescută sau problemele de concentrare și insomniile fac totul mai greu de suportat. Pentru femeile aflate în aceste situații, este foarte important să se adreseze medicului pentru a găsi soluția potrivită,” a menționat Dr. Iosif Niculescu.

Pe lângă aspectele medicale, modificările la nivelul structurii și aspectului pielii, dar și scăderea tonusului muscular genital au un impact negativ asupra calității vieții femeii, cu riscul de a duce la scăderea stimei de sine. Pentru a adresa și aceste nevoi, clinica de menopauză și-a extins serviciile cu ședințe de consiliere psihologică, boli metabolice și nutriție, terapii complementare de rejuvenare vaginală, servicii moderne de uroginecologie, chirurgie plastică și estetică, dermato-cosmetică.

La începutul acestui an, furnizorul de servicii medicale private Medicover a achiziționat de la Dr. Iosif Niculescu pachetul majoritar al clinicii Mediplus și a rebranduit-o în Centru de Sănătate a Femei Medicover. Clinica de menopauză funcționează în cadrul Centrului și este deservită de o echipă multidisciplinară de specialiști cu experiență locală și internațională.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.