Simptomele sclerozei multiple, experimentate prin realitatea virtuală

0

În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei. Profilul pacientului cu scleroză multiplă este: femeie, 37 de ani, angajată, diagnosticată cu 5-10 ani în urmă, susțin specialiștii.

Societatea Română de Neurologie împreună cu Roche România și cu cele mai relevante asociații de pacienți din domeniul afecțiunilor neurologice au lansat proiectul “Când ușor devine greu. Scleroza Multiplă”: în perioada 31 mai – 2 iunie, între orele 10.00 și 20.00, la cafeneaua Beans & Dots din București publicul a experimentat provocările cu care se confruntă persoanele cu scleroză multiplă, prin intermediul elementelor de decor și al aplicațiilor digitale special create. Vizitatorii au descoperit podele care par că se mișcă, meniu cu efect de blur, cești și scaune dificil de manevrat și lingurițe incomode și au testat ochelari și o mănușă tactilă prin care au putut simți simptomele sclerozei multiple.  

Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică degenerativă care afectează iremediabil sistemul nervos a peste 2,3 milioane de oameni din întreaga lume. Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă învelișul celulelor nervoase (teaca de mielină) din creier, măduva spinării și nervii optici, provocând inflamații și daune ulterioare. Scleroza multiplă este principala cauză de dizabilitate a adulților tineri la nivel mondial. Boala este diagnosticată la tineri, cu vârsta între 20 și 40 de ani, iar cele mai frecvente simptome sunt: tulburările vizuale, oboseala extremă, slăbiciunea musculară, durerea, amorțeala picioarelor și mâinilor, tulburările motorii și dificultățile în vorbire, toate acestea ducând în final la dizabilitate fizică permanentă.

În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienți pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăiește, în medie, cu zece ani mai puțin decât o persoană sănătoasă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.