SNMF: Funcționarea deficitară a SIUI întârzie consultațiile

0

Funcționarea defectuoasă a Platformei informatice a asigurărilor de sănătate – SIUI începând cu 9 martie a îngreunat activitatea în cabinetele medicilor de familie, a generat întârzieri ale consultațiilor programate și a făcut dificilă acordarea de consultații pacienților cu afecțiuni acute, au atras atenția medicii de familie, prin intermediul unui comunicat de presă al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).  Toate acestea în condițiile în care îngrijorarea pacienților, dar și a medicilor, față de riscul de îmbolnăvire cu COVID 19 este maximă, iar evitarea aglomerărilor umane reprezintă una dintre măsurile care previn îmbolnăvirea.

Medicii de familie transmit pacienților că au prioritate la consultații persoanele cu afecțiuni acute; pacienții cu afecțiuni cronice sunt rugați să apeleze cu încredere la medicul de familie, dar să renunțe la solicitările care suportă amânare.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a subliniat, într-un comunicat de presă, că pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) se lucrează permanent, inclusiv în cursul nopții. Până la remedierea totală a platformei informatice, furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor acorda servicii medicale și farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale.

Pe perioada de nefuncționalitate a PIAS, pentru  transmiterea și validarea serviciilor acordate, sunt aplicabile prevederile art. 207 – 210 din HG nr. 140/2018 și ale art. 39 – 42 din HG nr. 155/2017. În acest sens, pentru întreaga perioadă în care funcționarea PIAS este întreruptă, președintele CNAS va emite un ordin care va cuprinde procedura de transmitere în platforma informatică a serviciilor acordate off-line şi procedura de validare a acestora. „Prin această măsură vom asigura decontarea tuturor serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale înregistrate offline care au fost acordate cu respectarea reglementărilor în vigoare. Pacienții vor beneficia de serviciile necesare, care vor fi acordate de furnizori în baza prevederilor legale prevăzute pentru astfel de situații”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

În situația actuală, pentru utilizarea sistemului offline, furnizorii trebuie să deconecteze conexiunea la Internet a calculatorului utilizat.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.