Soluții pentru asigurarea imunoglobulinei necesară pacienților români

0

Ministerul Sănătății a luat decizia pentru  declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, decizie aprobată de premierul României, în contextul discontinuităților apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, se arată într-un comunicat de presă.

Minsterul Sănătății a informat  Punctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență despre această decizie și despre necesitatea ca instituția să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene. „Am epuizat  toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.

Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de  retragerea de pe piață  a producătorilor care asigurau  peste 80% din necesar. În comunicatul de presă se subliniază că în ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România,  cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.