Spitalul Bagdasar Arseni: Amenzi de 63.000 de lei pentru nereguli privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea

0

Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au constatat mai multe nereguli în modul de efectuare a operațiunilor de curățenie în Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, care a externalizat serviciul de curățenie și dezinfecție către o societate comercială, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății. Controlul a fost realizat pe 13-14 ianuarie, la solicitarea Ministerului Sănătății.

Echipa de control a verificat modul de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție în spital de către personalul auxiliar, precum și modul în care sunt respectate  normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea la nivelul unității sanitare, dar și respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale.

De asemenea, inspectorii sanitari au descoperit că procedura operațională privind curățenia și dezinfecția în spital elaborată de medicul epidemiolog și directorul de îngrijiri medicale, aprobată de managerul unității sanitare, nu a fost adusă la cunoștința firmei de curățenie în vederea instruirii personalului și a implementării acesteia. În această procedură operațională nu este cuprins și protocolul de curățare, dezinfecție a ustensilelor de curățenie, inclusiv a mopurilor și lavetelor reutilizabile. Procedurile și normele de conduită profesională privind desfășurarea activității în cadrul societății comerciale sunt incomplete și în neconcordanță cu legislația în vigoare. Au fost constatate nereguli privind spălarea mopurilor utilizate la curățenie, în neconcordanță cu procedurile aprobate.

La momentul controlului,  în depozitul de materiale de curățenie al societății comerciale nu exista în stoc dezinfectant de nivel înalt, deși conform contractului de prestări servicii încheiat, prestatorul are obligația de a efectua dezinfecția curentă și terminală numai cu dezinfectanți de nivel înalt în secțiile cu risc crescut, iar în dotarea spitalului există produse biocide de nivel înalt utilizate de personalul spitalului pentru dezinfecția suprafețelor critice specifice fiecărei secții.

Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate șase amenzi contravenționale, în valoare totală de 63.000 lei: societatea comercială a fost amendată cu de 35.000 lei, coordonatorul personalului firmei de curățenie a fost amendat cu 20.000 lei, directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, medicul epidemiolog și două îngrijitoare au primit fiecare o amendă de 2.000 lei.

Inspectorii sanitari au lăsat unității sanitare o serie de măsuri care trebuie implementate în perioada următoare, potrivit comunicatului de presă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.