Spitalul Floreasca: Prof. dr. Mircea Beuran, demis și 30.000 lei amenzi pentru spital și personalul medical

0

Prof. dr. Mircea Beuran, șeful Secției de Chirurgie a Spitalului Floreasca, a fost demis din funcție, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, după ce o femeie în vârstă de 66 de ani, bolnavă de cancer, a suferit arsuri pe masa de operație din cauza unei erori umane a echipei operatorii și, ulterior, a decedat.  De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a dat mai multe amenzi administrative, în valoare totală de 30.000 de lei, 20.000 pentru spital și 10.000 pentru medici și asistente.

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de Spitalul Clinic de Urgență București sunt că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că domnul prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Inspecția Sanitară a sancționat cu amenzi unitatea spitalicească, pentru neregulile găsite, cât și întreaga echipă de medici care au participat la intervenția chirurgicală – de la asistent, până la conducătorul echipei. Prof. dr. Mircea Beuran va putea profesa în continuare; medicul a precizat că el nu se afla în sala de operație atunci când a izbucnit incendiul, fiind chemat să ajute echipa medicală. Între timp, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, pentru că incidentul nu a fost raportat de conducerea unității medicale.

Concluziile autopsiei realizate asupra pacientei vor veni în aproximativ două luni, iar arsurile de pe corpul acesteia nu au semne de infecții, a declarat medicul primar din cadrul INML, Adriana Francisc. Femeia a murit pe 29 decembrie 2019 și a fost operată deoarece suferea de cancer pancreatic. Incidentul din sala de operație a avut loc la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, dar a ajuns în atenția publică mai târziu, spre finalul anului. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.