Strategia OMS pentru prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile

0

Raportul Mondial din 2010 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra bolilor netransmisibile arată că acestea sunt cea mai importantă cauză de deces în lume. Mai mult de 36 de milioane de persoane au decedat din cauza bolilor netransmisibile în 2008, în principal din cauza bolilor cardiovasculare (48%), cancerelor (21%), bolilor cronice respiratorii (12%) şi diabetului (3%). Peste 9 milioane dintre aceste decese au avut loc înainte de vârsta de 60 de ani şi ar fi putut fi, în mare măsură, prevenite. Procentul deceselor premature din cauza bolilor netransmisibile variază de la 22% la bărbaţi şi 35% la femei în ţările cu venituri mici, până la 8% la bărbaţi şi 10% la femei în ţările cu venituri mari.

Expunerea la patru factori de risc principali care contribuie la apariţia bolilor netransmisibile – fumatul, inactivitatea fizică, alcoolismul şi dietele nesănătoase – rămâne la un nivel ridicat peste tot în lume şi este în creştere în ţările cu venituri mici şi medii. La nivel global, factorul de risc aflat pe primul loc este tensiunea arterială crescută (responsabilă pentru 13% din decese la nivel global), urmată de fumat (9%), hiperglicemie sanguină (6%), inactivitate fizică (6%) şi supraponderabilitate şi obezitate (5%).

Factori de risc şi morbiditate

Definirea indicatorilor

Estimările de prevalenţă pentru 2008 sunt prezentate pentru următorii factori de risc comportamentali şi metabolici:

Fumatul zilnic curent: procentul din populaţia de 15 ani și peste şi care fumează în fiecare zi

Inactivitatea fizică: procentul din populaţia de 15 ani și peste care face mai puţin de 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi sau mai puţin de 20 de minute de activitate fizică viguroasă de trei ori pe săptămână sau un echivalent

Hipertensiunea arterială: procentul din populaţia de 25 ani și peste care au tensiunea arterială sistolică ≥ 140 mmHg şi/sau tensiunea arterială diastolică ≥90 mmHg sau care primesc medicaţie pentru scăderea tensiunii arteriale

Hiperglicemie sanguină: procen­tul din populaţia de 25 ani și peste care au o valoare a glucozei în plasmă pe stomacul gol ≥ 7,0 mmol/L (126 mg/dl) sau care primesc medicaţie pentru scăderea glucozei din sânge

Obezitate: procentul din populaţia de 20 ani şi peste care au un index al masei corporale ≥30 kg/m2

Hipercolesterolemie: procentul din populaţia de 25 ani şi peste care au o valoare totală a co­lesterolului ≥ 5,0 mmol/L (190 mg/dl).

Îmbunătăţirea sănătăţii nu înseamnă numai investirea unor resurse tot mai multe. La fel de importante sunt stabilirea obiectivelor naţionale şi măsurarea rezultatelor.

Strategia OMS Europa pentru bolile netransmisibile

Pe baza acumulării experienţei din ultimii 20 de ani de politici în domeniul promovării sănătăţii şi prevenţiei bolilor, precum şi a monitorizării stării de sănătate, s-au stabilit şi agreat la nivel mondial câteva principii directoare:

– echitate: determinanţii sociali ai stării de sănătate, precum statusul socio-economic, etnia, nivelul de educaţie etc. pot afecta şansele la sănătate;

– întărirea sistemelor de sănătate: s-a dovedit esenţială dezvoltarea în continuare a asistenţei medicale primare împreună cu serviciile de sănătate publică;

– sănătatea în toate politicile: datorită determinaţilor stării de sănătate ce se află în afara influenţei sistemului de sănătate este necesar ca orice politică şi dezvoltare a acestor sectoare să ţină cont de eventualul impact asupra stării de sănătate;

– abord pe termen lung: practic se ţine cont de întregul ciclu al vieţii;

– responsabilizarea comunităţii şi a fiecărui individ;

– un bun echilibru al intervenţiilor la nivel de individ cu cele la nivel de comunitate;

– programe integrate de control şi reducere a bolilor netransmisibile;

– bolile netransmisibile sunt în responsabilitatea “întregii societăţi”.

Prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile trebuie făcute pe par­cursul întregii vieţi şi trebuie privite ca o investiţie în dezvoltare. Întreaga societate trebuie să creeze mediul propice acestei dezvoltări atât prin organizarea sistemului de sănătate adecvat scopului, cât şi prin implicarea şi responsabilizarea indivizilor şi comunităţilor.

Strategia OMS de prevenţie şi control al bolilor netransmisibile în Europa, aşa cum a fost ea adoptată în 2006, se poate descrie pe scurt astfel:

Viziune:

O Europă care promovează sănătatea, fără boli netransmisibile prevenibile, fără decese premature şi fără dizabilităţii evitabile.

Ţel:

Evitarea deceselor premature şi reducerea semnificativă a poverii bolilor netransmisibile prin acţiuni integrate de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi creştere a speranţei de viaţă în mod echitabil între şi în statele membre OMS.

Obiective:

Acţiuni integrate asupra factorilor de risc şi asupra determinanţilor acestora în toate sectoarele; întărirea sistemelor de sănătate pentru îmbunătăţirea prevenţiei şi controlului bolilor netransmisibile.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica,  luna Octombrie 2011.

About Author

Dr. Victor Olsavszky - biroul OMS pt Romania

Comments are closed.